23 / 04 / 2024

Sivas'a dev projeler geliyor!

Sivas'a dev projeler geliyor!

Sivas'a bir türlü netice alamadığı sebze hali projesi olduğunu açıklayan Başkan Aydın; "Bu alanı sadece bir Kentsel Dönüşüm Projesi olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda bir çekim merkezi, bir cazibe merkezi, bir tarih ve kültür alanı olarak düşünüyoruz.



Sivas'a bir türlü netice alamadığı sebze hali projesi olduğunu açıklayan Başkan Aydın; "Bu alanı sadece bir Kentsel Dönüşüm Projesi olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda bir çekim merkezi, bir cazibe merkezi, bir tarih ve kültür alanı olarak düşünüyoruz. 


Bildiğiniz gibi o bölgede çok önemli tarihi eserlerimiz var. Ziya Bey Kütüphanesi, Kangal Ağası Konağı, Meydan Camii ve Meydan Hamamı, vakıflar binası ve cumhuriyet döneminde yapılmış olan Paşa Camii var. Bunları çevresinde birleştiren yine Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini bünyesinde barındıran, belki kent meydanından daha farklı fonksiyonları da bünyesinde barındıran, Türkiye'ye örnek olacak, Türkiye'nin dikkatini çekecek bir meydanı aynı zamanda Sivas'a kazandırmış oluyoruz ve bu meydana da Sivas'ın önemli değeri olmasına rağmen, Sivas'ta dahi bilinmeyen Meydan Camii'nin avlusunda meftun olan Şems-i Sivas-i ismini vermek istiyoruz. Dolayısıyla burada hem kentsel dönüşüm, Sivas'a değer katacak, ticari, kültürel, sosyal proje var hem de kangren haline gelmiş sorunların çözümü var. Sivas kentsel dönüşüm konunda 9 ay gibi kısa bir sürede çok önemli adımlar atmış ve bunları da son aşamaya getirmiş durumda" dedi. 

Orduevi taşmıyor Orduevi ile ilgili de gelişmeler olduğunu aktaran Başkan Aydın, "Milli Savunma Bakanımız ismet Yılmaz Beyle de görüştük. 


Ordu Evi'nin kent merkezinden kalkması içinTOKÎ ihale süreci başlattı. Yani TOKÎ Orduevi'ni bir başka yere yapacak. Bununla ilgili ihale süreci başladı. Yeni Orduevi tamamlandığı zaman, mevcut orduevini de kaldırıp orayı da düzenleme şansına ulaşmış oluyoruz. Bu da bizleri mutlu eden önemli bir gelişme" dedi. 

Tünel Nisan ayında başlıyor Şehrin ana arterleriyle ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını da aktaran Başkan Sami Aydın, Mevlana Tüneli ile ilgili projenin de sonuna gelindiğini ifade etti. Başkan Aydın, "AVAM proje ile ihaleye çıkmamız gerektiği için AVAM projeyle İhaleye çıkacağız. Bu projeyle ilgili Milli Savunma Bakanlığımızla gerekli olan yazışmalar tamamlandı. Bu konuyla ilgili hem Belediye Meclisi, Belediye Başkanlığı'na yetki verdi. Hem de Milli Savunma Bakanlığımızla ilgili resmi süreçler tamamlandı. Sayın Bakanımıza Belediye Başkanlık makamı olarak bir protokol yapacağız. O konuda her hangi bir engel yok. Dolayısıyla projeyle alakalı en son aşamada Anıtlar Kurulu'ndan da bir görüş ve onay alacağız. Çünkü üzerindeki tarihi binalar için bu süreçler gerekiyor. İlkbahar da hedefimiz Nisan gibi burasının da inşaat ihalesini tamamlayarak, projeyi başlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Ytlmaz'dan Kızılırmak; Projesine büyük destek Hızlı Tren güzergâhıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Sayın ismet Yılmaz ile görüştüklerini anlatan Aydın, en güzel güzergâhı belirleyeceklerini söyledi. Aydın; "Hastane binamız yapılıyor, bina bitmek dev projeler Başkan Aydın, Ankara'da 4 bakanla yapılan Sivas'a özel toplantının detaylarını basın mensuplarına aktardı. 

üzere; ama hastaneye şehirden ulaşma noktasında sıkıntılar yaşayacağız. Bazı kavşaklar karayolları ağı ile çakışıyor. 

Bu noktalarda çözüm talebimiz oldu. 


Sayın Bakanımız inşallah bu konularda da önümüzü açacak. Aynı şekilde stadyumumuz bitecek. Bittikten sonra belki hepiniz yazacaksınız, çizeceksiniz; ama ben kendimi o konuda günahsız olarak görüyorum. Neden? Stadyum biterken biz bu görevde geldik. Bunun hazırlığı normalde çok önceden olması gerekirdi. 


işte bu konuyla ilgili karayollarının içinden geçecek bir yolumuz var. Geçmesi gereken bir yolumuz var. Sayın Bakanlarımızdan bu konuda da destek talep ettik. Bu konuyla alakalı olarak Karayolları Genel Müdürü ile de bir görüşme yaptık. Yani ilimizdeki ulaşım sorunlarıyla alakalı birçok konuyu görüştük. 


Kızılırmak Projesi öyle kolay bir proje değil. Kolektör hattının maliyeti 50 Trilyon Yani her aşaması birçok trilyondan geçiyor. 

O yüzden bu aşamalarda Bakanlarımız elimizden tutuyorlar" dedi. 


TOKtde mağdur olmayacak, Sivas'ta Mevcut Stadyumun TOKl'ye devredilmesi konusuna da değinen Belediye Başkanı Sami Aydın "Stadyumun yeri şuanda TOKl'nin mülkiyetinde.  TOKİ  Başkanımız gerçekten çok yapıcı, şehirlerin doğru yapılaşmasını her şeyin önünde gören bir anlayışa sahip. TOKl Başkanımız şunu söylüyor: 'Başkanım şehrin menfaatine katkı düşürmemiz gerekiyorsa düşürelim. 

Şehri menfaati için yoğunluğu düşürmemiz gerekiyorsa yoğunluğu düşürelim. Projemiz Sivas'a değer katan proje olsun.' Bu yaklaşım bence her şeyin önünde. Biz böyle bakan bir TOKl Başkanıyla her konuda anlaşırız. Şunu da ilave ediyor; 'Biz bu stadyuma 110 Milyon TL ödüyoruz ve Türkiye'nin genelinde çok sayıda böyle proje var. Her ilde de TOKl'ye verilen arazileri vermeme eğilimi var Yani bu da doğru bir şey değil. Netice de TOKl kaynak üretemezse sosyal konutları vs. nasıl finanse edecek. Burada şunu yapacağız. 

Onlar da mağdur olmayacak, şehir de mağdur olmayacak. Sivas'a değer katan bir projeyi birlikte yapacağız" dedi. 

Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesiyle ilgili merak edilen konulara da açıklık getiren Başkan Aydın, her iki hastanenin de tamamının taşınmasının söz konusu olmadığını ve bölge halkının ihtiyacını karşılamak için poliklinik hizmeti verilmeye devam edileceğini ifade etti. 


2014 yılı değerlendirme ve 2015 yılında yapılması planlanan projeler hakkında bilgi veren Başkan Aydın, basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından toplantı sona erdi. 


Revizyon imar Planı ile ilgili birçok sıkıntıyı aştıklarını belirten Başkan Aydın, Revizyon imar Planı'nm büyük ölçüde tamamlandığım ifade etti. inşaat sektörünün önünü açmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Başkan Aydın, "Sivas'ta revizyondan dolayı inşaat sektörüyle ilgili ciddi bir durgunluk söz konusuydu. Biz inşaat sektörünün Sivas için lokomotif olduğunu biliyoruz. Bu konuda göreve geldiğimiz günden itibarin hızlı bir şekilde inşaat sektörünün önünü açmak adına imar Revizyonuyla ilgili süreci başlattık" dedi. 


İmar revizyonu sürecim büyük ölçüde tamamladık imar revizyon sürecine de değinen Başkan Mimar Sami Aydın; "Bu süreç bir taraftan devam ederken, diğer taraftan da eksik gördüğümüz, noksan gördüğümüz veya bizim açımızdan Sivas açısından daha iyi olacağını düşündüğümüz çalışmaları bütün teknik ekip olarak gerek imar Komisyonu'ndaki arkadaşlarımız gerekse Sivas'ta ki mimar-mühendis arkadaşlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla tartışarak, zaman zaman fırsat buldukça Sivas halkıyla tartışarak, bildiğiniz gibi geniş kapsamlı birkaç toplantıda yapıldı. Sivas'ta bu konuyla ilgili merak edenler o toplantılara da katıldılar. Ve bu şekilde imar revizyonu sürecini büyük ölçüde tamamladık. Sadece Hızlı Tren hattından dolayı Kızılırmak havzasında süreç henüz tamamlanmış değil" diye konuştu. 


E-imar ile belediyeye gelmeden her ihtiyaç öğrenebilecek Kentsel Dönüşüm Bölgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla resmi olarak başlattık ve süreç inşaat proje aşamasına gelmiş durumda. Hatta şuan Sivas'ta bir değerlendirme firması da yerini ayarlayıp vatandaşlarla birebir görüşmelere başlayacak" diye konuştu. 


Sivas Belediyesi'nde e-imar uygulamasını hayata geçirdiklerinin altını çizen Aydın, "Bildiğiniz gibi Sivas, çok fazla göç vermiş, Sivas dışında yaşayan Sivas kökenli çok fazla nüfusa sahip bir il. 

Gerek büyükşehirlerde gerekse yurt dışında çok sayıda hemşerimiz var ve bunların Sivas'ta mülkiyetleri var. Bu mülkiyetleriyle ilgili bilgilerini merak ettikleri bilgilerini, her türlü ihtiyaçlarını artık e-imar uygulamasıyla rahatlıkla öğrenebilecekler. 

Belediyemize gelmeden bütün bilgileri buradan elde edebilecekler" şeklinde konuştu. 


Kentsel dönüşümde ilk kazma ilkbaharda ilkbaharla birlikte kentsel dönüşümle alakalı ciddi atılımların olacağımn müjdesini veren Mimar Sami Aydın; son  Ankara  ziyaretinin ardından Esentepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bütün süreçlerin tamamlandığının altını çizdi, ilkbahar aylarında projenin startını vereceklerini söyleyen Aydın; Sivas ili genelinde şuan da 4 ayrı kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceklerini belirtti. Aydın, "Biz şehirlerin kentsel dönüşüm noktasında bu fırsatları çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etmiştik. Kentsel dönüşüm şehirlerimiz için büyük bir fırsat. Biz Sivas olarak bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu bakımdan geldiğimiz günün haftası hem TOKl Başkanlığımızla hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla temasa geçtik. 

Görüşmelerimiz çok verimli ve olumlu bir şekilde ilerledi" dedi. 


Bakandan kentsel dönüşüme büyük destek Ankara'da bu konuyla ilgili hem Çevre ve Şehircililik Bakanıyla hem de ilgili bürokratlarla son noktaları koyduklarını aktaran Başkan Aydın; "Bütün teferruatlar sonuçlandı. Sayın Bakanımız Sivas'ın Esentepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesini bildiğim kadarıyla onayladılar ve Bakanlar Kurulu'nun da onayından geçtikten sonra bu bölgenin ilkbaharla birlikte kazmasım inşallah hep beraber vuracağız. Yaklaşık 110 hektar bir alanda korunması gereken deprem yönetmeliğine uygun bina var ise bunlar pafta üzerinde bırakılıyor. Onun dışında kalan bütün yapılar yol sayılıyor ve buraya bir bütün olarak konutuyla, ticaretiyle, sosyal alanlarıyla, spor ve kültür alanlarıyla, yeşil alanlarıyla ve kamu alanlarıyla bütün bir proje çizdiriyoruz. Ancak bir projede her zaman müdahil olmak istediğimizi her aşamasında belediye olarak içinde olacağımızı ifade ettik ve bu konularda da en ufak bir sorun yok. Kentsel Dönüşümü biz Sivas'ta eski binaları yıkıp, yüksek katlı standart binalar yapmak olarak algılamıyoruz. Kentsel Dönüşümü o bölgenin kalkınması, o bölgenin bir çekim merkezi olması ve oradaki mülkiyet sahibi olan vatandaşlarımızın da kazançlı çıkması noktasında bir proje olarak algılıyoruz. Bu mantıkla Esentepe Bölgesi Kentsel dönüşümden Ali baba da nasibini alacak ikinci bir kentsel dönüşüm alanı olarak da Alibaba Mahallesi'ni belirlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Sami Aydın, "Burası da 50 hektar. Burasımn kentsel dönüşümünü de aynı mantıkla TOKl ile yapıyoruz. Bu alanı da güzel bir örnek olarak şehrimize kazandırmış olacağız. Bu projelerle birlikte TOKl kanalıyla kamuoyuna mal ettiğimiz dar gelirli vatandaşlar için iki tane ayrı proje başlatıyoruz. Bunlarla ilgili yer tespiti tamamlandı. Taslak proje üzerinde karşılıklı görüşmelerimiz yapıldı. Biz dar gelirli vatandaşlarımız için düşündüğümüz projede de estetik istiyoruz. Fonksiyonellik istiyoruz, kalite istiyoruz, inşallah bunları içerisinde barındıran dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik projemiz ilkbahar da resmi olarak inşaatına başlanacaktır" ifadelerini kullandı. 

Eski sanayide kentsel dönüşüm projesi Kentsel dönüşüm anlamında iki önemli proje daha olduğunu kaydeden Başkan Aydın şu ifadeleri kullandı; "Bir tanesi eski sanayi. Eski sanayiyle ilgili proje çalışmamızı tamamladık. Hem vatandaş için hem Sivas için olabileceğinin en iyisi diye düşündüğümüz projemiz şuan hazır durumda. Her ne kadar diğerleri kadar olmasa da bu proje de çok büyük bir proje, inşallah hedefimiz 2015 yılı içerisinde buradaki mülkiyetlerin tamamını boşaltmak ve burayı da kentsel dönüşüm kapsamında burada da çalışmalarımızı yürüteceğiz." Merkezde ikinci bir cazibe merkezi olacak Bir diğer kentsel dönüşüm projesinin ' 130-40 yıldır konuştuğu; ancak Sivas Belediye Başkanı Mimar Sami Aydın ve başkan yardımcıları kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Görevi devraldıkları günden itibaren yapılan hizmetleri basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Aydın; 2015 yılında yapımına başlanacak olan projeler hakkında da bilgiler verdi. 


Ankara'da Sivas için büyük önem arz bir toplantının gerçekleştiğini belirten Başkan Mimar Sami Aydın; Milli Savunma Bakanı ismet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakam Idris Güllüce, Orman ve Şu İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'in toplantıya katıldığını ifade etti. 4 bakanla Ankara'da düzenlenen toplantıya Sivas'tan Belediye Başkan Yardımcıları Abdurrahim Ceyhan, Mehmet Muaz Uzun, Mahir Kuzucu, Ahmet Özaydın, Hüseyin Naci Süha, Başkanvekili Erdal Karaca, Özbelsan A.Ş. Genel Müdürü Şaban Kaya ve Zabıta Müdürü Zekeriya Kayalı katıldı. 


Basın mensupları ile düzenlenen toplantıda Belediye Başkam Sami Aydın; 4 bakan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'in katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen toplantı başta olmak üzere Revizyon imar Plam, Kentsel Dönüşüm Projeleri, Meydan Projeleri, Mevlana Tüneli Projeleri, Kızılırmak Projesi ile Numune Hastanesi ve Devlet Hastane'nin taşınması konuları başta olmak üzere birçok proje hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 


30 Mart yerel seçimlerinden bu yana yaklaşık 10 ay geçtiğini söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Mimar Sami Aydın, "Her belediye için seçim yılı genelde hazırlıkların yoğun olduğu bir yıl oluyor. 


Bizimde geçmişte konulara vakıf olmamız bir avantaydı; ama buna rağmen de önemli dediğimiz büyük projelerin hazırlık süreci ve bununla beraber de şehirde acil çözüm isteyen konularında çözümü noktasında bir süreç olarak geçti" dedi. 


Sivas Lonca


Geri Dön