29 / 03 / 2024

Soner Ertuğrul: Artık herkes emlakçı olamayacak!

Soner Ertuğrul: Artık herkes emlakçı olamayacak!

Gazetelerdeki ve internette emlak ilanlarını tarayarak Türkiye’nin emlak satış ve kira atlasını çıkarmaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, İl, ilçe, mahallle ve sokak emsal fiyat datası oluşturmayı planlıyor...



Türkiye genelinde hemen herkesin uyguladığı evinin satış fiyatını düşük gösterme dönemi tarihe karışıyor. Gazetelerdeki ve internette emlak ilanlarını tarayarak Türkiye’nin emlak satış ve kira atlasını çıkarmaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, İl, ilçe, mahallle ve sokak emsal fiyat datası oluşturmayı planlıyor. Bu haritaya göre evlerin satılık ve kiralık bedelleri ortaya çıkacak. Bu veriler ışığında bir kişi evini sattığında artık fiyatını düşük gösteremeyecek. Maliye Bakanlığı, satış işlemlerinde yüzde 20’ye kadar tölarans tanınacağını ancak daha fazla için hemen vergi kaçırma cezasının uygulanacağını açıkladı.


Startkey Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ertuğrul, Emlak Müşavirliği Yasası ile ilgili çalışmaların emlak sektörü için olumlu sonuç verdiğini söyledi. Emlak Müşavirlik Kanununda her önüne gelenin bu işi yapamayacağı ve emlak işi ile uğraşanların ait oldukları meslek kuruluşuna kayıt mecburiyetinin yanı sıra, kamu yararına uyulması zorunlu yaptırımlar yer almaktadır." dedi. Yeni yasa ile birlikte emlak sektöründen para kazanmaya devam etmek isteyen girişimcilerin kurumsal bir markadan franchise alarak devam etmeyi tercih ettiğini sözlerine ekledi.


Emlak Müşaviri olmanın özel şartlara bağlanacağına dikkat çeken Soner Ertuğrul, emlak işinin alım-satım işinden ibaret olmadığına dikkat çekti. Emlakçılık yapacak olan kişi ya da müesseselerin çıkarılacak yasa ile uyması gereken koşullar olduğunu dile getiren Ertuğrul, bu konuda 4 önemli konuya önem verdiklerini söyledi. Ertuğrul kendileri ve kamu yararına olduğuna inandığı konuları sıralarken özetle şöyle devam etti :"Hukuk, siyasal, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya mühendislik fakültelerinin harita ve kadastro, inşaat, mimarlık ve şehir planlaması bölümlerinden ya da tapu, kadastro, harita, emlak, maliye, iktisat, işletme, yapı ve inşaat alanlarında eğitim veren en az iki yıllık yüksek okullar ile Adalet Meslek Yüksek Okulu yahut yüksek öğretim kurulunca bunlara denkliği kabul edilen yurt içi ve yurt dışı yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak, Emlak Müşavirliği Lisans sınavını kazanarak lisans almış olmak; Meslek Odası'nca verilecek üç aylık teorik eğitimi ve meslek odasınca belirlenecek emlak müşaviri yanında üç aylık uygulama teorik eğitimi olmak üzere toplamaltı aylık staj eğitimini tamamlamış olmak ve meslek odasına kayıtlı olmak.


"Halen emlak müşavirliği yapanların kanun yürürlüğe girdiği tarihi itibarı ile ilk ve ortaokul mezunu olup bu mesleği 01.01.2008 tarihinden önce ifa etmekte olduğunu vergi levhaları, meslek odaları üyelik belgeleri, son yıla ait kesmiş oldukları faturalar, ilgili meslek odaları ve ticaret odalarından aldıkları kurs bitirme belgesi ile isbat eden gerçek ve tüzel kişilerin emlak müşaviri lisans sınavına giriş hakkı alabileceğini belirten Soner Ertuğrul, son dönemlerde franchise başvuru sayılarındaki artışa da dikkat çekti. Bu da emlak sektöründeki şeffaflık ve güveni artıracaktır dedi. 


  

Soner Ertuğrul Kimdir? 

İstanbul doğumlu ve 1 Kız çocuk babasıdır. Uzun süre Sağlık alanında hizmet verdikten sonra,   2005 yılında Emlak sektörüne girdi. Emlak sektöründe ilklere imza atmak için tüm çalışma arkadaşlarıyla projeler üretti. Ertuğrul, ayrıca Motorkaravan sahibidir ve Türkiye Kamp Karavan Federasyonunda Yönetim Kurul Üyesidir. Bunun yanında Asya Kamp Karavan Derneğinde Genel Başkan olarak görev yapmaktadır. Emlak sektörü için eğitimin şart olduğuna inan biri olarak SATARTKEY AKADEMİ yi kurmuştur. Buradan tüm Türkiye’de ki Emlak Danışmanlarına online emlak eğitimleri vermektedir. Emlak sektöründe yeniliklere açık bir girişimci olarak STARTKEY markasıyla franchise vermeye devam etmektedir. 


Geri Dön