28 / 03 / 2024

Suat Kılıç: Yurt kapasitesi 450 bine çıkacak!

Suat Kılıç: Yurt kapasitesi 450 bine çıkacak!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "80 il ve ilçemize yap kirala yöntemi ile özel sektörden 100 bin yatak kapasiteli yurt kiralamak üzere yarın ulusal gazetelerde ilana çıkıyoruz" dedi....



Suat Kılıç, Yozgat'ta bin 200 kişilik öğrenci yurdunun temel atma törenine katıldı. Kılıç, burada yaptığı konuşmada, iki hafta önce Başbakan Erdoğan ile 213 spor tesisinin toplu açılışını yaptıklarını hatırlatarak, AK Parti hükümetleri zamanında yapılan hizmetlerin her birini açmaya fırsat bulamadıkların söyledi. 


Bozok Üniversitesine bin 200 kişilik yurt daha kazandırdıklarını ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:  


"Hedefimiz gelecek eğitim-öğretim döneminden önce bu yurdun öğrencilerimizin hizmetine girecek şekilde hızla tamamlanmasıdır. Yozgat Bozok Üniversitesine bizim Bakanlık olarak ayırdığımız kaynak 36 milyon lira. Bu üniversiteler kurulurken bize söylenen şuydu: 'Her ilde üniversite mi olur, Yozgat ta ne işi var üniversitenin. Yozgat'a gidecek hoca, tercih edecek öğrenci bulamazsınız, öğrencileri yatıracak yurt yapamazsınız.' Ne kadar kısır düşündükleri, ne kadar vizyonsuz oldukları biz Bozok Üniversitesini kurduktan sonra 5-6 yıl içinde ortaya çıktı. Bugün Bozok Üniversitesinin öğrenci mevcudu 11 bin 226. Şimdi öğrenci var mı? Var." 


"Bu yaz 25 bin ranzayı kaldırıp attık" 


Öğrenci yurtlarında oda standartlarını artırdıklarını belirten Kılıç, yeni  yurtlarda 3 kişilik odalar bulunduğunu, eski yurtların da kalite ve standardını yükselttiklerini ifade etti. 


Bu yaz 25 bin ranzayı kaldırıp attıklarını anlatan Kılıç, "Bir tane ranzalı yurt kalmayacak. Eskiden odalarda priz bulundurmak yasaktı. Kazara varsa prizi kullanmak yasaktı. Şimdi odalara buzdolabını biz gönderiyoruz" dedi. 


Kredi Yurtlar Kurumuna bir yılda 6 milyar 192 milyon lira yatırım 


Bakan Kılıç, hükümetin Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yaptığı bir yıllık yatırım maliyetinin 6 milyar 192 milyon lira olduğunu belirterek, "Burslar, krediler, yurt inşaatları, buzdolapları, çamaşır makinaları, kurutma makinaları. Yurtlarda kalan her bir gencimize aylık 200 lira yemek katkıları bütün bunları topla 6 milyar 192 milyon lira. Ayrıca harçları kaldırdık. O bu hesabın dışında. Harçları kaldırmanın yıllık maliyeti 1 milyar 200 milyon lira. Allah bereket versin var da yapıyoruz" diye konuştu. 


Kiralama yöntemiyle yurt dönemi 


80 il ve ilçede "yap kirala" yöntemi ile özel sektörden 100 bin yatak kapasiteli yurt kiralayacaklarını duyuran Kılıç, şunları kaydetti: 


"80 il ve ilçemize yap kirala yöntemi ile özel sektörden 100 bin yatak kapasiteli yurt kiralamak üzere yarın ulusal gazetelerde ilana çıkıyoruz. Bir yandan da 165 şantiyede yurt inşaatlarına devam ediyoruz. Böyle 164 tane yurt şantiyesi var. Bunların kapasitesi de yaklaşık 80 bin. Mevcut yatak kapasitemiz 410 bin. Gelecek eğitim öğretim yılına yetişecek olan var, yetişemeyecek durumda olan var. Hedefimiz gelecek eğitim öğretim yılına bu sene 310 bin olan yatak kapasitesini 450 bin yaparak girmektir. Para var mı var, gayret var mı var, azim var mı var, çalışkan bir kadro var mı var. O zaman helva yapmanın önünde engel yok ki. Çalışıyoruz gayret ediyoruz, bütün bunları gençlerimize kazandıracağız." 


Kılıç, konuşmasının ardından yurt yapımını üstlenen firmanın yetkilisinden bir yıllık sürede inşaat çalışmalarını tamamlanmasının sözünü aldıktan sonra bin 200 kişilik öğrenci yurdunun temelini attı. 


Olimpik yüzme havuzu temeli atıldı 


Daha sonra Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi tarafından yaptırılan Spor Vadisi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu'nun temel atma törenine katılan Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Spor Vadisi Projesi'nin tenis kortlarını, basketbol, voleybol sahalarını, yürüme alanları ve diğer sportif tesislerinin yapımını Gençlik ve Spor Bakanlığının üstlendiği müjdesini verdi. 


Yozgatlılara bir de Gençlik Merkezi yapılacağı müjdesini veren Kılıç, şunları söyledi: 


"Hep ne diyoruz; yolu gençlik merkezinden geçen gençlerimizin polise molotof kofteyli atması mümkün değildir. Yolu gençlik merkezlerinden geçen gençlerimizin belediye otobüslerini ters çevirip, yakması mümkün değildir. Yolu gençlik merkezlerinden geçen gençlerimizin anne babaya itaatsizlik etmesi, topluma saygısız davranması, çevreyi rahatsız etmesi, başkalarının kabusu haline gelmesi mümkün değildir Allah'ın izni ile. Gençlik merkezi bunun için var." 


Daha sonra Kılıç, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu'nun temelini attı. 


AA


Geri Dön