18 / 04 / 2024

Şufa hakkının şartları!

Şufa hakkının şartları!

Şufa hakkının şartları nelerdir? Şufa hakkının oluşabilmesi için hangi şartlar gereklidir? Şufa hakkının şartları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için haberimizi inceleyebilir ve fikir edinebilirsiniz..



Şufa hakkının şartları!


Mali yonuyle yenilik doguran bir hak olmakla beraber tapu kütüğüne şerh verilmesi ile birlikte gayrimenkulun elden çıkarılması durumunda hak sahibi hakkını 3. kişilere karsı ileri sürebilir ve bu ozelligi ile dusunuldugunde etkisi kuvvetlendirilmis bir nisbi hak olan şufa hakkının şartları nelerdir?



Şuf'a hakkının doğması için gereken şartlar şöyledir; 


Yasal önalım hakkı, yalnız paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda söz konusu olur:


Yasal önalım hakkı, sadece paylı mülkiyette söz konusu olur, diğer mülkiyet çeşitlerinde, özellikle elbirliği mülkiyeti ile kat mülkiyetinde uygulanmaz. Buna karşılık, “Kat Mülkiyeti Kanununun 8. maddesine göre kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulan bağımsız bölümlerde paydaşlardan birinin kendi payını üçüncü şahıslara satması halinde diğer paydaşın şuf’a hakkını kullanması mümkündür.


Yasal önalım hakkı taşınmaz üzerindeki mülkiyet payının tamamen veya kısmen satılması halinde söz konusu olur:


Önalım olgusu, zorla (cebri) olmayan, iradi (isteğe bağlı); ivazlı ve cüz’i halefi yet yoluyla gerçekleşen devir işlemleriyle, özellikle de satım sözleşmesiyle gerçekleşirGerçekten de, satım sözleşmesi hem iradi (isteğe bağlı), hem ivazlı hem de cüz’i halefi yet yoluyla gerçekleşen bir devir işlemidir. Buna karşılık, cebri artırma, kamulaştırma gibi cebri; bağışlama gibi ivazsız ve mirasın geçmesi veya mirası paylaşma gibi külli halefi yet yoluylagerçekleşen devirlerde önalım hakkı söz konusu olmadığı için kullanılamaz.


Yasal önalım hakkı üçüncü kişilere yapılan pay satışlarında söz konusu olur:


Yasal önalım hakkı, payı satın alan üçüncü kişilere karşı kullanılır. Payı, paydaş veya paydaşlar satın almışlarsa, bunlar aleyhine önalım davası açılamaz. Zira paydaşın paydaş aleyhine önalım davası açma hakkı yoktur. Nitekim bu husus, Medeni Kanun madde 732’de, “Paylı mülkiyette bir paydaşın …. payını….. üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler” denilmek suretiyle açıkça hükme bağlanmıştır.


Yasal önalım hakkı, hak sahibi paydaşın üçüncü kişi aleyhine açacağı önalım davasıyla kullanılır:


Medeni Kanun madde 734/1’e göre, “Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.” 


Şufa hakkının kullanılamayacağı haller!

Şufa hakkının süresi nedir?

Şufa hakkından feragat!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön