26 / 04 / 2024

Sultanbeyli'de konut yatırımları hızla büyüyor!

 Sultanbeyli'de konut yatırımları hızla büyüyor!

İnşaat sektörünün merkezi olmaya devam eden İstanbul her bölgesiyle yeni yatırım fırsatları sunuyor. Gelişimi son zamanlarda hızla artan Sultanbeyli inşaat ve gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmektedir.



İnşaat sektörünün merkezi olmaya devam eden İstanbul her bölgesiyle yeni  yatırım fırsatları sunuyor. Gelişimi son zamanlarda hızla artan Sultanbeyli inşaat ve gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmektedir. Emlakgold Gayrimenkul 'de Gayrimenkul Danışmanı olarak görev yapan Şeref AKBULAT 'la bölgeyi 7 soruyla değerlendirdik.


Sultanbeyli'ni  Coğrafi olarak tanıyabilirmiyiz?     

Sultanbeyli  1993 yılında ilçe olmuştur. O yıllarda Anadolu'nun her yerinden göç olarak şuan 300.000'i aşan (kayıtlı) nufusa sahip İstanbul 'un ilçesidir.Sultanbeyli Doğusunda Tuzla Batısında Sancaktepe  Güneyinde  Pendik  Kuzeyinde Paşaköy vardır.


Sultanbeyli'nin  yıllarca gelişmemesinin sebebi  nedir?

Sultanbeyli  nufus olarak hızla  büyüyen bir ilçesidir.Çünkü en kolay göç alan bir ilçe olması mülkiyet sorununu doğurmuştur. Anadolu'dan göç eden insanlar  biran önce kafasını  sokacak  yer yapmak  için tapusuz alanlara kaçak yapılar yaparak  mülkiyet sorununu doğurmuştur.2011 yılına kadar Sultanbeyli'nin %20 lik bir kısmı tapuluydu.Kalan kısım tapusuz olduğu için hiçbir yatırımı ve yatırımcıyı Sultanbeyli' ne  çekemıyorduk. Buda Sultanbeyli 'nin gelişmesinin önüne geçiyordu.



Sultanbeyli'nin  bir anda bu kadar gelişmesinin sebebi nedir?

Sultanbeyli yıllarca  kaçak yapılarıyla ve tapu sorunlarıyla akla geldi.Ancak 2B yasası(Hazine arazilerinin hak sahiplerine satılması ) ile Sultanbeyli'nin kaderi  bir anda değişti.Bu Sultanbeyli'nin tapu sorununu %80 oranında çözdü. Ayrıca  TEM otoyolu bağlantısı bölgenin gelişmesindeki en önemli sebeplerden biridir.2013 yılında imarların açılması Sultanbeyli'ni inşaat sektörüyle tanıştırmıştır. Sinpaş ve Sur Yapı gibi marka projelerle Sultanbeyli hızla gelişmeye devam etmiştir.


Sultanbeyli'de konut sektöründe yatırımlar nelerdir?

Sultanbeyli konut sektöründe büyük bir pazara sahiptir.Yıllarca tapu sorunu olmasından dolayı  yeni bina ve dairelerin olmaması Sultanbeyli'nde konut talebini doğurmuştur. İmarların açılması küçük büyük muteahhitleri bölgede yatırıma teşvik etmiştir.Sultanbeyli'nin ilk marka projesi olan Sinpaş Liva'yı Sur Yapı  İdilia ve Sur Yapı ilkbahar projeleri izlemiştir.Daha birkaç küçük inşaat muteahitinin inşa ettiği konutlar pazarı hareketlendirmiştir.


Sultanbeyli' de Sosyal  Alanda yatırımlar nelerdir?

Sultanbeyli'nin en büyük sosyal alanda yatırımı Gölet projesidir.Büyükşehir Belediyesi ile Sultanbeyli Belediyesinin ortaklaşa projesi  ile Sultanbeyli'nin kanayan yarası olan Göleti  sosyal  tesis  haline getirmişlerdir. Artık  Gölet insanların  Ailesiyle vakit geçireceği  ve boş vakitlerini geçirebileceği tesis haline gelmiştir.Sultanbeyli 2 büyük  Avm'siyle  ekonomiyede  yön vermektedir.Bunun  yanında  her mahalleye  bir çocuk  parkı projesiyle Sultanbeyli sosyal alanda yatırımlarını yapmıştır.



Sultanbeyli 'de Gayrimenkul sektörünün sorunları  nelerdir.

Sultanbeyli  Gayrimenkul olarak  büyük bir pazara sahip bir ilçedir.Bugün kentsel  dönüşüm alanında  olduğu için  Sultanbeyli en planlı  yenilenecek ilçeler  arasındadır.Yanlız Sultanbeyli  geçmişteki  kötü  imajından  dolayı  yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmekte zorlanmaktadır. Bu sorunuda gerek belediye yatırımları ve bunların reklamları gerek marka projelerin ilçemizde yapılması ve ilçe dışından talep görmesi bu imajı kotuden iyiye dönüştürecektir.


Sultanbeyli  inşaat sektörünün  sorunlar nelerdir?

Sultanbeyli  2013 yılında açılan imarla beraber  inşaat  sektörünün iştahını kabartmıştır.Küçük büyük  inşaat  firmaları  konut  üretimine başlamıştır. Konut'a talebin olması Sultanbeyli'de inşaat  sektörünü hızla gelişmeye götürmüştür.Ancak imarların Toprak  sahibi ile inşaat firmasının taleplerini karşılamaması üzüntü vermektedir.Bugün  marka projelerde kat karşılığı oranları %40-%45 arası iken tek konutlardaki oran %50 lerdedir.Buda muteahhit firmanın talebini karşılamamaktadır.


Sultanbeyli'de yatırım yapmak istesek ne önerirsiniz?

Gayrimenkul  yatırımı  Arsa-Konut-İşyeri olarak ayrılır.Her zaman toprak daha fazla kazandırır.Arsa yatırımı her zaman iyidir.Daire yatırımı kira getirisi yüksek bölgelerde yapmak  mantıklıdır.Bugün 200.000'lik bir daire 700 TL kira getirir.İş yeri ise uzun vadeli bir yatırımdır.1000.000 TL ye aldığınız bir iş yerini 5000 TL ye kira verirsiniz. Bu da yatırımdan beklentilerinizi karşılamamaktadır.


Geri Dön