25 / 04 / 2024

Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nın açılışı gerçekleşti!

Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nın açılışı gerçekleşti!

Türk-Japon ortaklığında Çankırı’da kurulan lastik fabrikasını açan Cumhurbaşkanı Erdoğan yabancıları yatırıma çağırdı. Erdoğan “Kapımız yatırımcılara açık gelin geleceğe birlikte yürüyelim” dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankırı-Ankara karayolu üzerinde yer alan Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Türk-Japon ortaklığı ile kurulan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası’nı açtı. Tesis 2019 yılında tamamen devreye girdiğinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Halen yaklaşık 500 kişinin çalıştığı ve 516 milyon dolara mal olması planlanan fabrikanın yüzde 75’i Japonlar’a, yüzde 25’i ise Türk Ako firmasına ait bulunuyor.


BEKLENTİMİZ VAR


Erdoğan törende yaptığı konuşmada, açılışını yaptığı fabrikanın Çankırı’ya, ülkemize ve miletimize, bu yatırımı yapan firmalara hayırlı olmasını diledi. Erdoğan “Bizim kapımız tüm uluslararası yatırımcılara özellikle de Japon dostlarımıza sonuna kadar açıktır. Gelin birlikte kazanalım, gelin birlikte geleceğe yürüyelim” dedi. Erdoğan, 516 milyon dolarlık bu yatırımı ülkemize kazandıran Japon firmasına teşekkür ettiği konuşmasında “2019 yılınına  kadar üretimini günlük 30 bin adede çıkaracak olan fabrikanın bu üretiminin yüzde 80’inin ihraç edilir olmasını da çok önemli buluyorum” diye konuştu. Geçtiğimiz hafta Japonya’da olduğunu, bu ziyarette Japon dostları ile Türkiye’ye yapılan yatrırımlar konusunu da enine boyuna ele alma imkanı bulduğunu hatırlatan Erdoğan “Japon firmalarının ülkemize son 5 yılda yaptıkları yatırım tutarı 1.6 milyar doları buldu. Biz diğer yatırımlar gibi bu yatırım konusunda da Japon dostlarımıza her türlü desteği verdik, her türlü kolaylığı sağladık. Türkiye, en çok yatırımı çeken ülkeler arasında 4 basamak yükselerek 22’nci sıraya çıktı. Ancak hâlâ Türkiye’nin potansiyelinin çok gerisindedir. Japon dostlarımızdan çok büyük beklentim var” dedi.


AB İLE BÜTÜNLEŞTİK


“Türkiye büyüyen ve gelişen ülke olma vasfını sürdürüyor” diyen Erdoğan, Avrupa Birliği ile 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği içinde bulunan Türkiye’nin Avrupa ekonomileriyle bütünleştiğini vurguladı. Erdoğan “Geçtiğimiz 12 yılda gerçekleştirilen reformlar sayesinde Türkiye’ye adeta sınıf atlattık. 2012 yılında 230 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılamızı 2014 yılındaki 800 milyar dolara, 3 bin 500 dolar olan kişi başına milli gelirimizi 10 bin 500 dolara yükseltmemiz herhalde sıradan bir değerlendirme değildir” dedi.


İSTİHDAM ARTACAK


Erdoğan “2017’ye kadar büyümeyle istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Bunun için gereken yapısal reformları kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu. Konuşmasına Türkçe ‘Merhaba’ diyerek başlayan Sumitomo Rubber Japonya Başkanı Ikuju Ikeda ise Ankara’daki patlamada hayatını kaybedenlere rahmet diledi.


2 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK


Çankırı’nın Tüney köyünde Türk-Japon ortaklığıyla kurulan 516 milyon dolarlık lastik fabrikasının 2 bin kişiye iş imkanı sağlaması bekleniyor. AKO Genel Müdürü Sabri Özcan, 2010 yılında temeli atılan yatırımın 3 yıla kadar hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Bunun gururunu yaşıyoruz. Kısa sürede Türk sanayiine katkı sağlayacak bu dev yatırımı sağladık” dedi. Lastik fabrikasının yüzde 80 dış yatırım kaynağıyla açıldığını söyleyen Özcan, ‘Dunlop’ ve ‘Falken’ marka lastiklerin Çankırı’da üretileceğini vurguladı.


Star


Geri Dön