26 / 04 / 2024

Sur Çelik Kapı Rusya'da yatırıma hazırlanıyor!

Sur Çelik Kapı Rusya'da yatırıma hazırlanıyor!

Avrupa pazarının, birliğin genişlemesi sonrasında güvenlik problemleri nedeniyle çelik kapıya yönelmesi Türk üreticilere yeni kapı açtı. Sur Çelik Kapı, üretiminin yüzde 15'ini ihraç ediyor ve Rusya'da üretim yapmak için yatırıma hazırlanıyor...



Türkiye pazarında 1930 yılından beri Aydın'da kapı üretimi yapan Sur Çelik Kapı Rusya'da üretime hazırlanıyor. Üretimlerinin yüzde 15'ni ihraç ettiklerini söyleyen Sur Çelik Kapı Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Pekgüzel, çelik kapıların, asayiş sorunu hırsızlık oranlarının yüksek olduğu, gelir düzeyleri arasından yüksek farklar olan Rusya ve Ortadoğu gibi toplumlarda daha çok kullanıldığına işaret ederek "Avrupa pazarı ise Avrupa Birliği'nin genişlemesiyle birlikte çelik kapıya yöneldi. Türkiye bu konuda ciddi bir üretim üssü haline geldi. Tüketici öncelikle güvenlik daha sonra tasarım bekliyor. Bu müşterinin yaşadığı bölgeye göre de değişmekte. Güvenlikli bir sitede tasarım ön planda oluyor" dedi. Avrupa'da Fransa ve Almanya; Ortadoğu'da İran, Irak'ta nitelikli bayileri olduğunu aktaran Pekgüzel, Azerbaycan, Kuzey Afrika, Orta Afrika'da ise satıcılarının bulunduğunu söyledi. "Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle işlerimizde düşüş yaşadık. Hedef pazarımız Rusya, riskli bir ülke olduğu için, çelik kapı pazarında ciddi anlamda boşluk var" diyen Pekgüzel, Rusya'da üretim yapmayı planladıklarını açıkladı. 


Avrupalı minimalist kapı istiyor


Ülkelere göre kapı tercihlerinin değiştiğini de vurgulayan Pekgüzel, Ortadoğu'da daha çok süslü olarak tabir ettikleri yaldızlı ve oryantalist kapıların, Avrupa'da ise minimalist tasarımların tercih edildiğini kaydetti. Türkiye'de ise projeler bazında bakıldığında lüks segment projelerde sade tasarımlı kapılar tercih edildiğini anlatan Pekgüzel, bireysel alımlarda ise ev hanımlarının tercihinin etkili olduğunu kaydetti. 16 yıldır ihracat yaptıklarını söyleyen Pekgüzel, ihracat pazarında ülke markası algısının düşük olması nedeniyle hala Çin'le kıyaslamaların sürdüğünden şikayet etti. 


2014'e kadar 50 bayilik verecek 


Türkiye'de çelik kapı sektörü ve segmentinde ciddi boşluklar bulunduğunu dile getiren Pekgüzel, bu nedenle iç piyasaya odaklandıklarını söyledi. 2013'ün oldukça olumlu geçtiğini belirten Pekgüzel, "Kentsel dönüşümün yoğun olarak hayata geçirildiği bir dönem. Dolayısıyla çelik kapı sektörüne kentsel dönüşüm olumlu yansıyor. Çünkü müteahhitlik sektöründen tutun sosyal belediyecilik ve şehircilik anlamında yatırımların önünü açtı" diye konuştu. Aydın Merkez ve Umurlu olmak üzere iki farklı fabrikada yıllık 100 bin adet üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Pekgüzel şöyle konuştu: 


"Bünyemizde 300 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ar-Ge'ye verdiğimiz önemle alanında en çok patente sahip çelik kapı markasıyız. Kilit ve aksesuar haricinde her şeyi kendi bünyemizde üretiyoruz. 2013'ü yüzde 15' lik bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Bu yıl markalaşma ve bayi ilişkilerine ağırlık verdik. Bayilikler vermeye devam ediyoruz. Türkiye genelinde 120 bayimiz bulunuyor. 2014 sonuna kadar 50 bayilik daha vermeyi planlıyoruz. 2013 sonunda tasarımı açısından çok güçlü olan yeni koleksiyonumuzu sunacağız."

Üst segment ürünlerinde şartlar dahilinde hırsızlığa karşı 5 yıl garanti verdiklerini aktaran Pekgüzel, "Bu konuda dünyada ilk ve tek örneğiz. Talep oldukça yüksek" dedi.


Dünya Gazetesi


Geri Dön