25 / 04 / 2024

Suruç'taki çadır kentin inşaatı tamamlandı!

Suruç'taki çadır kentin inşaatı tamamlandı!

Kobani’den gelen sığınmacılar için hazırlanan Suruç’taki çadır kent tamamlandı. 35 bin kişinin kalacağı çadır kentin 1 ayda inşa edildiğine dikkat çeken Şanlıurfa Valisi Küçük, kampın 15 Ocak’ta resmen açılacağını söyledi.



Türkiye terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye yaklaşık 3 ay önce saldırmasıyla kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt’e kucak açtı. Geçici barınma merkezine yerleştirilen Suriyeli Kürtler için hazırlanan Suruç’daki çadır kent bir ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. AFAD ve TOKİ, yoğun çalışmaları sonucunda yapımına başlanan çadır kentin Ocak ayının ilk haftası açılışı yapılacak ve 35 bin mülteci yerleştirilecek. Bir şehri aratmayan çadır kenti yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede hazırladıklarını kaydeden Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, “454 işçi 234 araçla kampta gece- gündüz çalıştı” dedi.


İlk etapta 3 bin 500 çadır


Vali Küçük, çadır kente mültecileri 15 Ocak’tan itibaren almaya başlayacaklarının müjdesini verdi. Çadır kentin kış şartlarına elverişli ve tüm ihtiyaçlar düşünülerek planlandığını kaydederek, “Asgari 32 bin 500 kişilik bir tesis kuruyoruz. Her türlü alt yapısı düşünülmüş adeta bir şehir inşa ediyoruz. Tesisimizi iki etapta bitireceğiz. Birinci etapta 3 bin 500 ikinci etapta ise 3 bin çadırımız olacak. Her türlü sosyal donatı alanları, kültür merkezi, hastane, okul, çamaşırhane, hamam, oyun alanları, sulama sistemi gibi her şey düşünülmüş. Kullanılan su arıtılarak tarım arazilerine verilecek. Burayı çok kısa bir sürede inşa edip, ocak ayının ortalarında Suriyeli kardeşlerimizi buraya almaya başlayacağız “ dedi.


14 mahalleden oluşuyor


Kış şartlarına ve sığınmacıların çoğunun aile oldukları göz önünde bulundurularak  hazırlanan çadır kentte 6 bin 500 adet aile çadırı bulunuyor. 16m2’lik alana sahip çadırlar 5 kişilik bir kapasiteye sahip. İlk etap çalışmaları tamamlandığında 17 bin 590 Suriyeli sığınmacı misafir edilecek, ikinci etapta ise 14 bin 910 Suriye’li sığınmacı misafir edilecek.  Çadır kent 14 mahalleden oluşuyor. Çadır kentin ortasında ise 8 adet sosyal çadırlar bulunuyor. TV izleme, kadın ve erkek mescit çadırları ve Suriyelilerin kendi aralarından seçtiği muhtarları için çadırlardan oluşuyor. 


Star


Geri Dön