26 / 04 / 2024

Şuşalılar 28 yıl sakladıkları tapularını sandıklardan çıkardı!

Şuşalılar 28 yıl sakladıkları tapularını sandıklardan çıkardı!

Ata yurtları Ermenistan'ın işgalinden kurtarılan Azerbaycanlılar, 28 sene sakladıkları tapularını sandıklardan çıkardı.



Azerbaycan'da, senelerdir işgal altında bulunan toprakların Azerbaycan ordusunca kurtarılmasının mutluluğu yaşanıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, dağlık Karabağ'ın sembol şehirlerinden Şuşa'nın yeniden gerçek sahiplerine dönmesi Azerbaycanlıların sevincini kat kat artırdı.

Ülkenin farklı yerlerinde yaşayan Şuşalı aileler de bir zamanlar terk etmek zorunda kaldıkları memleketlerinin işgalcilerden temizlenmesini bayram havasında karşıladı.

Şuşalılar, sabırsızlıkla senelerdir ayrı kaldıkları vatanlarına kavuşacakları, özlemlerine son verilecek günü bekliyor.

Bakü'de yaşayan Meherremovlar ailesinde de Şuşa mutluluğu yaşanıyor. Baba Hamlet Meherremov, anne Sugayet Medetova ve Şuşa'dan ayrılmak zorunda kaldıklarında küçük yaşlarda olan 3 çocukları bugün torunlarıyla artık büyük aile olarak Şuşa'ya dönecekleri günü bekliyor.

Hamlet Meherremov, Şuşa'daki evlerinin tapusunu ve diğer evraklarını bugüne kadar sakladığı yerden çıkartarak sevinçle torunlarına gösteriyor ve orada bir evlerinin olduğunu, ata yurtlarına dönecekleri ana sayılı günler kaldığını belirtiyor.

Meherremov, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, tam bir Azerbaycan için Karabağ'ın şart olduğunu, tam bir Karabağ için de Şuşa'nın vazgeçilmez olduğunu dile getirerek"Şuşa benim için Azerbaycan demektir." diye konuştu.

Şuşa'dan çıktıklarında fotoğraf albümlerini ve evlerine ait evrakları yanlarında götürdüklerini belirten Meherremov, "Bir gün geri döneceğimizi biliyorduk. Artık gerçeğe dönüştü. Oraya yalın ayak, emekleyerek bile giderim. Mutlaka döneceğiz." dedi.

Sugayet Medetova da senelerdir her gün Şuşa'yı rüyalarında gördüğünü, doğduğu toprakları hiçbir zaman aklından çıkarmadığını belirtti.

Medetova, Şuşa'ya döneceklerine olan inancı hiçbir zaman kaybetmediklerine değinerek, artık geri dönmek için hazırlıklara başladıklarını, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in söylediği anda döneceklerini söyledi.

"Tek isteğim sadece ve sadece Şuşa'ya dönmek"


Benzer sevinç Hasanov ailesinde de yaşanıyor. Hasanov ailesi de evlerinin tapu ve anahtarını senelerdir sakladıkları sandıktan çıkardı.

Bakü'deki evlerini Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla süsleyen Hasanov ailesinde günlerdir bayram havası yaşanıyor. Aile, kendilerini kutlamak ve "gözünüz aydın" demek için gelen misafirleri de ağırlıyor.

Ailenin büyüğü olan Beybala Hasanov, torunlarına henüz görmedikleri Şuşa'nın güzelliklerini ve orada yaşadığı günlerini anlatıyor.

Hasanov, devletin izin vereceği ilk gün çocuklarını ve torunlarını da alıp memleketine döneceğini, senelerdir anlata anlata bitiremediği Şuşa'ya kavuşacağını bildiriyor.

Bugüne kadar vatanına dönme ümidini bir gün bile kaybetmediğini belirtiyor Hasanov, "Şuşa denince temiz hava, yeşil ormanlar, dağlar, buz gibi pınarlar akla geliyor. Şuşa bizim her şeyimiz. Döneceğimize inanıyordum. İnanmasaydım tapuları ve anahtarları bugüne kadar saklamazdım. Şuşa'nın geri alınmasına sadece biz değil tüm Azerbaycan sevindi." diye konuştu. 

Anne Gulabe Hasanova, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa'nın kurtuluşunu ilan ettiğinde anlatılamaz derecede sevinç yaşadığını, çok mutlu olduklarını söyledi.

Evlerinin ve ecdatlarının mezarlarının Şuşa'da kaldığını anlatan Hasanova, "Bizim Bakü'deki evimiz çok iyi fakat yine de Şuşa'daki evimizi, kendi memleketimizi istiyoruz. Tek isteğim sadece ve sadece Şuşa'ya dönmek." şeklinde konuştu.

Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olmasının yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri Hankendi'ye giden yolun üzerinde bulunması sebebiyle stratejik önem taşıyan Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermenistan güçlerince işgal edilmişti.

Azerbaycan ordusu, Şuşa'yı 8 Kasım tarihinde işgalden kurtarmıştı.


Geri Dön