29 / 03 / 2024

Tahıl krizi tüm dünyayı tehdit ediyor! Ukrayna'dan korkutan uydu görüntüleri

Tahıl krizi tüm dünyayı tehdit ediyor! Ukrayna'dan korkutan uydu görüntüleri

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'da yaşanan tahıl krizi tüm dünyayı tehdit ediyor. Maxar'ın yayınladığı uydu görüntülerinde tarlaların boşluğuna dikkat çekilirken, korkutan bir rapor da yayınladı. 



Rusya-Ukrayna savaşı aylardır devam ediyor. Tüm dünya bu savaştan fazlaca etkilenmiş durumda. Özellikle adeta bir tahıl ambarı olan Ukrayna'nın üretim sıkıntısı tüm dünyada büyüyen bir gıda krizini de beraberinde getiriyor. 

Uydu görüntüleme şirketi olan Maxar Technologies'in yeni görüntüleri daha da endişelendirdi. Ukrayna'nın uçsuz bucaksız tarım arazilerinin uydu görüntüleri, ülkenin yaklaşmakta olan bazı önemli hasatlarının savaş tarafından yarıya indirilebileceğini gösteriyor.

Savaş nedeniyle ekim yapmakta zorlanan çiftçiler, Ukrayna ve dolayısıyla da tüm dünya üzerinde yıkıcı bir tehlikeye işaret ediyor. 

Dün ortaya çıkan bir rapor ile bahar zamanı çıkan hasatta geçen yıla göre yüzde 30'luk; mısırda yüzde 50'lik ve ayçiçeğinde ise yüzde 40'lık bir azalma olacak. 

Uydu görüntülerindeki ekilen mahsullerin bir kısmı sağlıklı görünse de yetkililer hava koşullarından kaynaklanan etkiler ile gübre gibi önemli girdilerin kıtlığın odak noktası olduğuna dikkat çekti. 

Görüntülerde en büyük ekim sıkıntısının Rusya'nın işgal ettiği kuzey sınırında olduğu görüldü.  Ukrayna Tarım Bakanlığı ise son zamanlarda tahıl üretiminde  yüzde 40'lık bir düşüş öngörüyor.

Maxar'ın görüntüleri ayrıca, yakın zamanda Kırım'ın Sivastopol limanına tahıl yüklediği ve daha sonra Suriye'de boşaltma yaptığı gösterilen Rus bayraklı iki dökme yük gemisi görüldü. 

Maxar, birkaç gün önce limanda tahıl yüklerken başka bir geminin yakalandığını ve bunun "münferit bir olay gibi görünmediğini" de sözlerine ekledi. 
Ayrıca Ukrayna lideri Zelenski'den de dikkat çeken bir açıklanma geldi. Zelenski, işgal altındaki bölgelerde tahılların çalındığını iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde ise Avrupalı üst düzey yetkililer, Ukrayna'nın önemli tahıl ihracatını sürdürmesine izin verecek bir anlaşma yaparak küresel gıda baskılarını hafifletme konusunda çok az şansı gördüğünü ifade etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön