25 / 04 / 2024

Taksitli satışlarda flaş düzenleme! Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Taksitli satışlarda flaş düzenleme! Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son dakika düzenlemesiyle taksitli satışlarda temerrüde düşen tüketicinin tüm borcunu ödemesinin daha geç talep edilmesine imkan sunulacak. İşte ayrıntılar...



Bakanlık tarafından hazırlanan "Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile  taksitli satış sözleşmelerinde tüketicinin ödemede temerrüde düşmesi halinde uygulanacak usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi. 

Bu kapsamda, temerrüt halinde satıcı ya da sağlayıcı, kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa bu hak ancak satıcı veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması koşuluyla uygulayabilecek.

Tüketici sözleşmede belirtilen tutarın en az 10'da birini meydana getiren ve birbirini takip eden en az 2 taksiti ya da sözleşmedeki bedelin en az 4'te birini oluşturan bir taksiti ödemede temerrüde düşerse satıcı bu hükümden faydalanabilecek.

Taksitli satışlarda flaş düzenleme! Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmi Gazete de yayımlandı!

Satıcı ya da sağlayıcının bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre tanıması, yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı ile muacceliyet (borcun vadesinin gelmesi) uyarısı yapması zorunlu tutulacak. 

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, değişiklikle, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a ve bu sene yasalaşan "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un ile getirilen taksitle satışlarda temerrüt şartlarına ilişkin tüketici lehine düzenlemeye uyum sağlanması hedeflendi. 

Taksitli satışlarda flaş düzenleme! Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmi Gazete de yayımlandı! 

Bu çerçevede, yönetmelikte tüketicinin temerrüdüne ilişkin hüküm güncellenirken yapılan değişiklikle birlikte ödeme güçlüğüne giren tüketicinin bütün borcunu ödemesinin daha geç istenmesi sağlandı. 

Yönetmelikle, cayma hakkının kullanılması halinde tüketicinin katlanmakla yükümlü olduğu iade masraflarının satıcı ya da sağlayıcılar tarafından da karşılanabilmesi imkanı sunuldu. 

Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe alınacak. 

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

Parklara yürüyüş ve koşu yolu zorunluluğu getirildi! İmar Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön