18 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı yüzde kaç?

Tapu alım satım harcı yüzde kaç?

Tapu dairesinde verilen tapu devir hizmeti karşılığında alıcıdan ve satıcıdan belli oranlarda tapu alım satım harcı talep ediliyor? Peki, tapu alım satım harcı yüzde kaç?



Tapu alım satım harcı yüzde kaç?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda verilen bu hizmet karşılığında alıcıdan ve satıcıdan belli oranlarda tapu alım satım harcı talep ediliyor? Peki, tapu alım satım harcı yüzde kaç?


Tapu alım satım harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Hem alıcıdan hem de satıcıdan binde 20 (yüzde 2) oranında harç isteniyor.


Aynı zamanda tapu döner sermaye masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Ödeme için belgelerin tesliminden sonra size işleminizin başladığı dosya numaranızla birlikte bir SMS'le bildiriliyor. İşlem hazırlandıktan sonra ise ikinci bir SMS'le tapu harcını bankaya yatırmanız istenecek ve bir randevu saati veriliyor.


Tapu harcı ödemeleri artık cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabililiyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


Gerekli belgeler:

- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekli.



Tapu harcının eksik beyan edilmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön