18 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı oranı 2014!

Tapu alım satım harcı oranı 2014!

Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için alıcının ve satıcının yanında bazı belgeleri bulundurmaları gerekiyor ve tapu alım satım harcını ödemesi gerekiyor. İşte tapu alım satım harcı oranı 2014...



Tapu alım satım harcı oranı 2014!

Gayrimenkul alım satım işlemlerini ilk defa yapacak olanların tapu işlem sırasını öğrenmesi, yapacağı işlerin hızlı gerçekleşmesi açısından önem taşıyor. 


Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için alıcının ve satıcının yanında bazı belgeleri bulundurmaları gerekiyor:


- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekli.


Tapu alım satım harcı oranları 2014..

1. Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


(Harca esas bedel;  ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır)


2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınıyor.


3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Diğer Vergiler:

Var olması halinde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde gerçekleşen diğer işlemler olan; Bağık, trampa, ölünceye kadar bakma akdi, miras yoluyla intikal işlemleri, taksim (paylaşma), ipotek, intifa hakkı, kat irtifakı kurulması, kat mülkiyeti kurulması, ayırma (ifraz) işlemleri, birleştirme (tevhit) işlemleri, cins değişikliği, irtifak hakkı, düzeltme işlemleri, aile konutu şerhi, yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz edinmeleri, karşılıklılık, yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'de taşınmaz edinimleri, transfer başvuruların yapılacağı mercii gibi hususlar " Tapu İşlemleri Rehberi Kitapçığı " kapsamında yer alıyor.



Tapu işlemleri rehberi kitapçığı!


Geri Dön