19 / 04 / 2024

Tapu harcı hesaplama tablosu!

Tapu harcı hesaplama tablosu!

Tapu dairesinde gerçekleşen taşınmaz mal tapu devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor. Peki, tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte tapu harcı hesaplama tablosu...



Tapu harcı hesaplama tablosu!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde gerçekleşen devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor.


Ödenecek tapu harcı, her sene yeniden belirlenen tapu harcı oranlarının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanması ile bulunuyor.


2014 yılında yapılan düzenlemelere göre, tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor. Söz konusu masraflar kurumdan kuruma farklılık gösteriyor; Ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında karşımıza çıkıyor.


Ödenecek tutar ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, müdürlük tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Tapu dairesinde beyan edilen satış değerinin eksik olması ve dolayısıyla tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.


Tapu harcı hesaplama tablosu

-500 bin TL satış değeri olan ev için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan ev için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan ev için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan ev için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan ev için ise 2 bin TL harç ödemesi yapılıyor. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Faizsiz konut kredisinde tapu harcı muafiyeti!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön