28 / 03 / 2024

Tapu harcı hesaplama!

Tapu harcı hesaplama!

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin satış işlemini gerçekleştirmeleri için alıcısı ile birlikte tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. Peki, harç ne kadar? İşte tapu harcı hesaplama formülü...



Tapu harcı hesaplama!

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin satış işlemini gerçekleştirmeleri için alıcısı ile birlikte tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor.


Tapu devir işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu bedelin ayrı ayrı hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


Ancak, tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel binde 40 şeklinde, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor. 


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor. 


Tapu harcı hesaplama örneği..

Bir eviniz olduğunu ve 150 bin TL'ye evinizi sattığınızı düşünelim. Tapuda ödenmesi gereken bedel toplan harç 6 bin TL. Bu bedelin yarısının satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı ödenebilen bankalar:

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön