23 / 04 / 2024

Tapu harcı indiriminde son 5 gün!

Tapu harcı indiriminde son 5 gün!

15 Mart'ta Bakanlar Kurulu tarafından yapılan tapu harcı indiriminde son 5 gün kaldı. Devir işlemlerinin 30 Eylül akşamına kadar yapılması halinde binde 5'lik indirimden yararlanılabiliyor..



Gayrimenkullerin devir işlemleri için ödenmesi gereken tapu harcında 15 Mart'ta Bakanlar Kurulu tarafından yapılan indirim 30 Eylül'de sona eriyor. 


30 Eylül de dahil olmak üzere son 5 gün içerisinde yapılan tapu devir işlemleri için ödenecek tapu harcında binde 5 oranında indirim uygulanacak. Ancak 1 Ekim itibari ile eski oranlar geçerli olacak.


Söz konusu tapu harcı indirimi, konut ve işyerleri (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) için geçerli olup, arsa ve arazi devir işlemlerinde indirim uygulanmıyor.


Hesaplama örneği

Satış değeri 200 bin TL olan bir ev için 30 Eylül'de ve 1 Ekim'de ödenecek tapu harçlarını hesaplayalım;


Satış bedeli: 200 bin TL

İndirimli tapu harcı: binde 15

İndirimli harç bedeli: 3 bin TL


İndirimsiz tapu harcı: binde 20

İndirimsiz harç bedeli: 4 bin TL


Devir işleminin 30 Eylül akşamına kadar yapılması halinde alıcı bin lira ve satıcı bin lira olmak üzere toplamda 2 bin liralık indirimden faydalınabiliyor.


Eksik tapu harcı cezası

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön