26 / 04 / 2024

Tapu harcı indiriminde son 10 gün!

Tapu harcı indiriminde son 10 gün!

15 Mart'ta Bakanlar Kurulu tarafından tapu harcında yapılan indirim, 30 Eylül'de sona eriyor. Buna göre, tapu harcı indiriminde son 10 gün kaldı..



Bakanlar Kurulu, 15 Mart'ta son düzenleme ile kendisine verilen yetkiyi kullanarak tapu harcında binde 5 oranında indirim yapmıştı.


Alınan karar gereğince tapu harcı indirimi 30 Eylül'de sona eriyor. Henüz herhangi bir uzatma kararının gelmediği tapu harcı indiriminden faydalanmak isteyen kimselerin 10 gün içinde devir işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.


Bilindiği üzere gayrimenkullerin devir süreçlerinde ödenen tapu harcı, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyordu. Mevcut oran arsa ve arazilerde hala geçerli olup, yapılan indirime yalnız konut ve işyerleri dahil edildi.


Örnek hesaplama

Satış bedeli 200 bin TL olan bir dairenin indirimli ve indirimsiz tapu harcı masrafını hesaplayalım:


Satış bedeli: 200 bin TL

Tapu harcı: binde 20

Harç bedeli: 4 bin TL

İndirimli tapu harcı: binde 15

İndirimli harç bedeli: 3 bin TL


Geriye dönük tapu harcı indirimi 

Tapu harcında yapılan indirim geriye dönük olarak uygulanmıyor. Yalnız 15 Mart-30 Eylül tarihleri arasında tapu harcı indirimi geçerli oluyor.


Tapu harcının eksik ödenmesi

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön