23 / 04 / 2024

Tapu harcı indiriminde son 15 gün!

Tapu harcı indiriminde son 15 gün!

Konut ve iş yeti alım satım işlemlerinde uygulanan tapu harcı indiriminde sona yaklaşılıyor. Tapu harcı indiriminden yararlanmak isteyenler tapu devir işlemlerini 15 gün içerisinde yapabilir..



Gayrimenkul alım satım işlemlerinde uygulanan tapu harcı indiriminde sona yaklaşılıyor. Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile konut ve iş yeri devrinde 5 Mart 2018 tarihinden beri binde 20 yerine binde 15 oranında harç tahsil ediliyor.

300 bin TL olan bir daire için 6 bin alıcı, 6 bin satıcı olmak üzere toplam 12 bin TL harç ödemesi yapılırken, indirim kampanyası ile bu rakam 4 bin 500 TL alıcı, 4 bin 500 TL satıcı olmak üzere toplamda 9 bin TL'ye düştü.

Söz konusu uygulama için Bakanlar Kurulunca belirlenen son tarih 31 Ekim 2018. Buna göre tapu harcı indiriminde son 15 gün kaldı. Konut veya iş yeri alım satım işlemini Kasım ayına bırakmayanlar, indirimli harç oranlarından faydalanabilecek.

Arsa ve araziler dahil değil

Gayrimenkul sektörünün canlanması için alınan tapu harcı indirim kararına arsa ve araziler dahil edilmedi. Arsa ve arazi alım satım işlemi olanlar yine binde 20 oranı üzerinden harç ödemesi yapıyor.

Online ödeme fırsatı

Tapu dairesinde yapılan işlem için ödeme nakit ya da kredi kartı ile gerçekleşebiliyor. Ödeme yapıldıktan sonra tapu memuru devir işlemini tamamlıyor.

Web üzerinden yapılan işlemlerde ise süreç şu şekilde işliyor; Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabiliyor.

Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabiliyor.

Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “İşlem Tapu Harcı ve Döner Sermaye Hizmet Bedeli Ödemesi” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabiliyor.

Tapu harcı, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Örneğin 200 bin TL satış değerine sahip gayrimenkul için alıcı 4 bin TL, satıcı 4 bin TL ödüyor. Toplamda ödenen harç ise 8 bin TL olarak hesaplanıyor.

Yeni kampanya geliyor

31 Ekim 2018 tarihinden itibaren yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. Yeni düzenlemede sadece gayrimenkulün ilk satışlarda geçerli olacak şekilde binde 15 oranında tapu harcı uygulanıyor. İkinci el gayrimenkul satışlarında tapu harcı kalıcı olarak binde 20’ye çekilemiyor.

 

5 soruda tapu harcı indirimi 2018!
 

Tapu harcı ve KDV indirimi için acele edin!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön