29 / 03 / 2024

Tapu harcı nedir?

Tapu harcı nedir?

Harçlar, kamu gelirlerini ifade ediyor. Harç kalemlerinden biri olan tapu harcı ise gayrimenkul alım – satımında ortaya çıkıyor. Peki tapu harcı nedir? İşte yanıtı...




Harçlar, devlet tarafından üretilen hizmetlere karşılık olarak alınıyor. Yani devlete bağlı kamu kuruluşlarının sunduğu hizmetlerden yararlanan kişiler, aldıkları bu hizmetlerin karşılığını harç olarak geri ödüyor. Harca konu olan pek çok durum mevcut; Öğrenim harcı, pasaport harcı, inşaat harcı, mahkeme harcı vb.. 


Tapu harcı nedir?  

Birçok durumda ortaya çıkan harç kalemlerinden biri de tapu harcı. Tapu harcı, gayrimenkul alım – satımında alınan tapu hizmetlerinin karşılığını ifade ediyor. Ayrıca tapu harcını yatırmadan tapu işlemlerini gerçekleştirmek de mümkün değil. 


Gayrimenkul alım – satımı esnasında alınan tapu hizmetlerinin karşılığı, tapu harcı olarak geri ödeniyor. Yani sizin bir gayrimenkul sattığınızı düşünelim. Bu durumda tapuda gerçekleştireceğiniz işlemler olacaktır. Bu işlemlerin bedelini ise tapu harcı olarak geri ödersiniz. 


Tapu harcı oranı... 

Emlak alım satımında  devletin kazanç kapısı olan tapu harcı oranları ise ilgili mevzuatlarda belirtiliyor. Örneğin 2012 yılında tapu harcı oranı, gayrimenkulun satış bedeli üzerinden binde 33 idi. Söz konusu oran 2013 yılında değişikliğe uğrayarak, binde 20'ye çekildi. 




Geri Dön