25 / 04 / 2024

Tapu haritası nedir?

Tapu haritası nedir?

Kadastro paftası ve kadastral harita olarak da bilinen tapu haritası nedir, detayları haberimizde...



Tapu haritası nedir?

Parsellerin geometrik şekillerini gösteren ve belirli ölçekte çizilmiş haritaya tapu haritası deniyor. Kadastro paftası ve kadastral harita da denen harita, imar, kamulaştırma haritaları da tapuya tescil edilmekle tapu haritası vasfını kazanır.


Tapu haritası, bir bölgedeki tüm emlağın yani arsa ve binaların haritasıdır. Kadastro kayıtlarının parçası olan tapu haritası, tapu dairesindeki kayıtlı mülklerin konumu ve sınırların resmi kanıtı niteliğindedir. 


Haritada arsaların sınırları ve kayıt numaraları, belediye sınırları, binalar ve arazinin kullanım amacı kaydedilebilir. Kadastral haritalarin üretilmesi için arazi ölçümleri yapıldığı gibi havadan fotoğraf alımı da kullanılır. Bu ölçümler geodezik ve fotogrametrik bilgisayar programlarla haritalara dönüştürülür.


Kadastro haritaları altyapı yatırımlarının belirlenmesinde, uzun vadeli jeolojik ve ekolojik çalışmalarda da gözününe alınıyor. Kadastro haritalarında bölge isimleri, parsel ve tapu numaraları, mevcut yapıların yerleri bitişik yol ve sokak isimleri, belli sınırları uzunlukları ve daha eski haritalara referenslar bulunuyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön