29 / 03 / 2024

Tapu tahsisi nedir?

Tapu tahsisi nedir?

Tapu tahsisi nedir?: Tapu tahsisi; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi haklara deniyor...




Tapu tahsisi nedir?


Tapu tahsisi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakları ifade ediyor.


Türk Medeni Kanunun eşya hukukunu düzenleyen hükümlerinde düzenlenen bir kurum veya hak olmayan Tapu tahsis belgesi ile tapu senedi arasında farklar bulunuyor.


Tapu senedi!


Bir gayrimenkulde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren senede tapu senedi deniyor. Tapu tahsis belgesi ise tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip değil. Yargıtay kararında tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermediği hususu belirtiliyor.


Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar aranıyor. İlk olarak tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor. Bunun yanı sıra tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması gerekiyor. Ayrıca belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi gerekiyor.



Tapu ne demektir?
Tapuda sayfa no nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön