16 / 04 / 2024

Tapu ile ilgili araştırma yapmak kolaylaştı!

Tapu ile ilgili araştırma yapmak kolaylaştı!

Tapu ile ilgili araştırmalar artık kolay hale geldi. Satın alacağınız dairenin tapuda aynı daire olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.



Tapu ile ilgili araştırmayı artık kolaylıkla yapabilirsiniz. İlk adımda gayrimenkulün arsa payı ve hisse miktarını öğrenmek gerekiyor. 


Söz konusu dairenin tapuda aynı daire olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Ayrıca tapu üzerinde vergi borcu, haciz, şerh, ipotek ve icra gibi işlemlerin olup olmadığını araştırın. Banka kredisi alırken bu hususlardan birisinde çıkabilecek aksaklık, ev sahibi olma hayalinizi suya düşürebilir. Konut tapuları; ortak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olmak üzere üç çeşittir. Kat mülkiyetli tapu, satışı kolaylaştırdığı için daha avantajlı olabilir. Bankaların kat irtifakı, kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmediklerini ve kredi işlemi yapmadıklarını unutmayın. 

KREDİLERİ ARAŞTIRDINIZ MI?

Müşterisi olduğunuz bankadan konut kredisi almak bazen avantajlı olabilir. Bu nedenle kredi oranı ve dosya masrafları araştırmasına müşterisi olduğunuz bankadan başlayın. Satın almadan önce peşin ödenecek ve kredi alınacak miktarları önceden belirleyin. Bankaların kredi miktarını belirlemeden önce değer belirlemek için eksper incelemesi yaptırdığını unutmayın. Konut kredisi ile satın almalarda, kredi taksitlerinizin uzun vadeli kredilerde aylık gelirinizin yüzde 30'unu geçmemesine dikkat ederseniz, ödeme sürecini rahatça geçirebilirsiniz. 

Sigorta yaptırdınız mı? 

Kredi alırken, bankaların size karşı sorumlulukları olduğunu bilin ve haklarınızı isteyin. Sigortanın bir güvence olarak değerlendirilmesinde yarar var. Projeden henüz tamamlanmamış bir konut satın alıyorsanız, sözleşmeyi bir uzmana inceletin. İstediğiniz tüm koşulların sağlandığından emin olun. Neyin altına imza atacağınızı bilin. Unutmayın ki; en önemli şey imzanızın değerini bilmektir. Sözleşmenin her bir maddesi sizin kadar satıcı firmayı da bağlar. Ancak birçok sözleşmede yükümlülükler ağırlıklı olarak alıcı üzerinde yoğunlaşıyor.  


Güneş


Geri Dön