24 / 04 / 2024

Tapu işlemleri cins tashihi!

Tapu işlemleri cins tashihi!

Tapu işlemleri cins tashihi nedir? Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazı niteliğinin değiştirerek, bir başka nitelikteki tapu kütüğünde tescil edilmesine cins tashihi deniyor. Cins tashihi hakkında merak ettikleriniz haberimizde..



Tapu işlemleri cins tahsisi!


Cins tashihi, tapu işlemleri arasında sıkça yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapu işlemleri cins tashihi nedir? Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazı niteliğinin değiştirilmesi suretiyle bir başka nitelikteki tapu kütüğünde tescil edilmesine cins tashihi deniyor.


Uygulamada sıkça karşılaşılan cins tashihi işlemleri, arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi veya mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi halinde karşımıza çıkıyor. 


Peki bu iki işlem nasıl gerçekleşiyor?


Arsa ve araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi durumunda;


İçişleri bakanlığı ile yapılan protokol gereğince 8.8.1997 tarihinde itibaren belediye ve valilikler (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) taşınmazın cins tashihi yapılmadan, iskan raporu vermeyeceklerinden bu durumda olan yapılar için ilgilisi, iskan raporu ( yapı kullanama izin belgesi ) almak için müracaat için müracaat ettiğinde, işlem aşağıdaki aşamalardan oluşuyor.


1- Yapının iskana uygun olması halinde belediye veya valilikler cins tashihi yapılması için kadastro müdürlüğüne yazı yazmakta


2- Kadastro müdürlüğü mahallinde gerekli ölçümü yapıp, tescil bildirimini düzenleyerek tapu sicil müdürlüğüne göndermekte.


3-Tapu sicil müdürlüğü tescili sağladıktan sonra, kadastro müdürlüğüne durumu bildirmekte, kadastro müdürlüğü paftası üzerinde gerekli teknik işlemleri yaparak durumu ilgili belediye veya valiliği bildirmektedir. 8.8.1997 tarihinden önce tamamlanarak iskan belgesi (yapı kullanama izin belgesi ) almış olan taşınmazların cins tashihi işlemleri, başka herhangi bir kuruma müracaat etmeksizin kadastro müdürlüklerince doğrudan yerine getirilmekte, tapu sicil müdürlüklerince tescilleri sağlanmaktadır.


b) Mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüşme durumunda;


Cins tashihi için ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat etmekte, kadastro müdürlüğü elamanlarınca zeminde inceleme yapıldıktan sonra düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderilmektedir.




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön