25 / 04 / 2024

Tapu kütüğüne geçici şerh nedir?

Tapu kütüğüne geçici şerh nedir?

Tapu kütüğüne geçici şerh nedir? Tapu kütüğüne geçici şerh nasıl ve neden yapılır? Tapu kütüğüne geçici şerh konusu hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında yer alıyor..



Tapu kütüğüne geçici şerh nedir?


Tapu kütüğüne geçici şerh; Yapılacak olan tapu işlemlerinde ayni hakkını ispat veya eksik belgesini tamamlaması için tapu işlemine başvuran kişiye süre verilerek mevcut hakları tehlikeli bir gelecekten kurtarma düşüncesine dayanan hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Geçici şerhkısaca, tapu kütüğüne geçici mahiyette olmak üzere, bazı şahsi hakların kaydedilmesidir.



Sadece taraflara karşı hüküm ifade eden şahsi haklar, tapu kütüğüne şerh edilmekle herkese karşı ileri sürülebilen bir mahiyet kazanıyor.  kütüğe işlenen şerh verme , taşınmazın devri veya üzerine hak tesisine engel değildir. Taşınmazı devralan veya üzerine lehine hak tesis edenlerin şerhi kabul etmesi halinde , söz konusu işlemler yapılabiliyor.



Geçici şerhin yapılmasından sonra üçüncü şahıslar iyi niyet iddiasında bulunamıyorlar. Geçici olarak şerh verilen hak sonradan gerçekleştiği takdirde şerh tarihinden itibaren hüküm ifade ediyor. 




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön