23 / 04 / 2024

Tapu şerhi harcı!

Tapu şerhi harcı!

Tapu müdürlüğünde gerçekleşen gayrimenkul alım-satım işlemleri için tapu şerhi harcı isteniyor. Tapu şerhi harcı ve detayları haberimizde...



Tapu şerhi harcı!

Devlet tarafından verilen hizmetler karşılığında, devlet hizmetten yararlanan kimselerden bunun karşılığında ödenek alıyor. Harç olarak adlandırılan bu ödeneklerin bir örneğini ise tapu şerhi harcı teşkil ediyor.


Tapu şerhi harcı, tapu müdürlüğünde yapılan alım-satım işlemlerine verilen hizmet karşılığında alınıyor. Bu harcı söz konusu gayrimenkulün hem alıcısı hem de satıcısı ödüyor. 


Harçlar, alım-satımın yapıldığı gayrimenkul üzerinden belli bir orandan hesaplanıp alınıyor. Bu harç, her yıl mevzuatta yenileniyor. 2013 yılının harç oranı mevzuata göre binde 20 şeklinde belirlendi. Yalnız 2012 yılından farklı olarak bu miktarı alıcı ve satıcı yarı yarıya değil, ayrı ayrı ödüyor. Yani söz konusu gayrimenkulün binde 20'lik kısmını alıcı, bir diğer binde 20'lik kısmını ise satıcı ödüyor.


Tapu şerhi harcını, satış miktarının olduğundan az gösterilmesi gibi yanlış bilgiden dolayı eksik ödeyen kimselerden üç katı oranında ceza vergisi kesiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön