26 / 04 / 2024

Tapu şerhi harcı 2015!

Tapu şerhi harcı 2015!

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Konulması istenen şerh için bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. İşte tapu şerhi harcı 2015..



Tapu şerhi harcı 2015!

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Konulması istenen şerh için bazı masrafların ödenmesi gerekiyor.


Tapuya konulan şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin tapuya kira şerhi koymak istediğinizi düşünelim. Bu durumda temin edilmesi gereken belgeler ve ödenmesi gereken harç bedeli nedir?


Gerekli belgeler;

- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)


Kira şerhi tapu harcı 2015..

Adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil ediliyor.


Aile konutu şerhi harcı 2015..

Buna karşın tapuya aile konutu şerhi konulmak istenmesi halinde tapu dairesine harç ve döner sermaye masrafları ödenmiyor.



Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön