26 / 04 / 2024

Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Medeni Kanun gereğince,tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi için dava açılabiliyor. İşte, tapu sicilinin düzeltilmesi davası!



Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Tapu sicili, niteliği itibariyle, gayrimenkul mallara ilişkin hakların kurulmasını, aleniyetini sağlamakta ve ona iyiniyetle dayanarak tasarruf işlemi yapanların iktisaplarını koruyor. 


Tapu sicilinde kayıtların tutulması, korunması ve tescillerde yanlışlık yapılmaması büyük bir dikkat ve özeni gerektiriyor. Bu doğrultuda düzeltme diğer bir adıyla tashih, Tapu Sicili Tüzüğü’nün 85. maddesi gereğince, tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


MK’nın 1027. maddesinde de düzeltme konusuna değiniliyor. Buna göre; ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebiliyor. 


Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabiliyor. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca  re’sen düzeltebiliyor. 


Tapu iptal davasında yetki taşınmazın bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesi olarak karşımıza çıkıyor.  Tapu memuru bu istemi yerine getirirse, her ilgili, bu işlemin kendisine tebliği tarihinden başlayarak otuz gün içinde terkine karşı dava açabiliyor. 



Tapu tescil iptal davası dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön