26 / 04 / 2024

Tapu takas nerede yapılır?

Tapu takas nerede yapılır?

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine takas deniyor. Peki, tapu takas nerede yapılır? İşte, tapu takas işlemleri..



Tapu takas nerede yapılır?

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine takas deniyor. Takas işleminde taşınmazların tapu müdürlüğüne tescil edilmesi gerekiyor.


Tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Kanuna göre, tapu takas işlemleri tapu satış işlemleri ile aynı tutuluyor. 


Takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. Yani herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal başka bir malla değiştirilecekse aradaki değer farkı eşitliği sağlamak için para ödenerek kapatılabiliyor. 


Tapu takas işlemi, farklı şehirlerde bulunan gayrimenkuller üzerinde de yapılabiliyor. Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor.  Peki, tapu takas nerede yapılır?


Tapu takas tescil işlemleri, Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Tapu takas işlemlerinin geçerlilik kazanabilmesi için takas  yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.



Tapuda takas harcı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön