26 / 04 / 2024

Tapuda 1/4 hisse ne demek? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Tapuda 1/4 hisse ne demek? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Tapuya dair belli başlı kullanılan terimler, kalıplar vardır. Bunlar ne anlama gelir? İşte tapu ve hisseli tapu hakkında merak edilen detaylar!



MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış gerçekleşebilir mi? Mirasın mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan malları satılabilirler. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

TAPUDA 1/4 HİSSE NE DEMEK?

Ölen bir kişinin eşine miras 1/4 oranında geçer. Bu konuya örnek verilir ise, Eğer üvey nine ya da anneanneniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey anneanneye geçer ya da üvey anneanneniz ölmüş ise burası önemli dedenizden sonra ölmüş ise o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçmektedir. Miras elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet olarak tapuya tescil ediliyor.

BABADAN KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Miras kalan gayrimenkul satışını gerçekleştirmek istiyorsanız bunun için tüm varislerin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları gerekir. Mülk üzerinde hakkı olan kişiler yani varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamazlar ise de Sulh Mahkemesi'ne başvurabilirler.

TAPU AYIRMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Ayırma işlemi yapılacak gayrimenkulün bu ev, arsa veya iş yeri olabilir bu mülklerin bulunduğu yere göre Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan onay alınması gerekiyor. Daha sonrasında ise hisse sahiplerinin tamamının fotoğrafları, kimlik belgeleri ve alınmış onayları ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekmektedir.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, böyle bir bilgiye erişim sağlanamadığı için, ev yapmak ya da yaptırmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

Ziraat Bankası müşterileri şaştı kaldı! Ziraat Bankası’ndan anında 2 bin lira! Hesabınız varsa gidin hemen alın!

Meclis onayladı! Milyonlarca emeklinin beklediği 2023 fırsatı! İşte 20 bin TL’nin hesaplara yatırılacağı tarih!


Geri Dön