18 / 04 / 2024

Tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?

Tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?

Evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Aile konutu eşten izin alınmadan satılamıyor. Peki, tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?



Tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?

Evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Eşlerin maliki olduğu veya kira yoluyla edindikleri konutlar aile konutu olabiliyor.


Ancak yazlık, dağ evi, yayla evi gibi dönemsel olarak yaşanılan yerler aile konutu olmuyor.


Medeni Kanun gereğince aile konutu, tapuya şerh edilebiliyor. Bu şerh aile konutu hakkında malik olan eşin bazı tasarruf haklarına kısıtlama getiriyor.


Buna göre malik olan eş, diğer eşin rızasını almadan evi satamıyor, bir başkasına devredemiyor ve kira sözleşmesine son veremiyor. Şerh olmasına karşın satılan ev hakında onay vermeyen eş tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. 


Bu davada yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.


Ancak, yeni malik satıştan sonra rızası olmayan eşten onay alarak geçersiz olan aile konutu satışını geçerli hale getirebiliyor. Peki, tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?


Tapuya aile konutu şerhi konulmamış ve aile konutu üçüncü şahıslara satılmış ise;  Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış geçersiz kabul ediliyor.


Diğer eş sonradan onay vermezse ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönecektir.


Buna karşın aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle yapılan satışlar geçerli oluyor. 



Malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön