20 / 04 / 2024

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?

Tapuda miras kalan malların mirasçılar tarafından alınması belli başlı şartlara bağlıdır. Vatandaşlar Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı? sorusunu da bu yüzden sık sık sormaktadır.



TAPUDA İNTİKAL İÇİN TÜM MİRASÇILAR GEREKLİ Mİ?

Tapu sicilinde kayıtlı malikin yani miras bırakacak kişinin ölümü halinde, miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanunun hükümlerine göre tescili işlemine mirasın intikali yani miras geçişi denilmektedir. Bunun için tüm mirasçıların istemine gerek olmayıp, bir tek mirasçı da iştirak halinde intikal işlemini yaptırabilir. Veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi mirasın intikali için gerekmemek ile beraber yani beyanlar hanesine veraset ve intikal vergi ilişiğinin kesilmediği intikalin tarih ve yevmiye numarasının da belirtmek gerekir.  İntikalin tescilinden sonra taşınmazın devri veya üzerinde ayni bir hak kurabilmesi için ilişik kesme belgesinin vergi dairesinden alınarak tapu sicil müdürlüğüne getirilmiş olması şartı aranmaktadır.

TAPUDA İNTİKAL İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

- İşleme konu taşınmaz mala ait ise tapu senedi eğer bu belge yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı istenmektedir.

- Taraf ya da Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası gerekmektedir.

-  İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge ya da veraset belgesinin aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği gerekmektedir.

TAPU İPTAL DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?

Tapu iptal ve tescil davası, taşınmazın ayni hakkına ilişkin bir dava türüdür. TMK’da bulunan ilgili hükümler uyarınca taşınmazın mülkiyeti, tescil edilmesi ile beraber kazanılmaktadır. Yine ilgili kanun gereğince; tarafları bağlayıcılığı bulunmayan, herhangi bir hukuki işleme dayanmayan veya geçersiz bir hukuki işlemden meydana gelen tescil geçerli olmamaktadır. Bu tescile, yolsuz tescil denmektedir. Tapu iptal ve tescil davasının amacı da bu yolsuz tescilin düzeltilmesine yönelik açılmaktadır.

Evi üstüne almak için ne yapmalı?

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?


Geri Dön