20 / 04 / 2024

Tapuda ipotek koyma işlemi!

Tapuda ipotek koyma işlemi!

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi anlamına geliyor. Peki, tapuda ipotek koyma işlemi nasıl yapılır? İşte, tapuda ipotek koyma işlemi!



Tapuda ipotek koyma işlemi!

Mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının gayrimenkulünü güvence olarak gösterdiği bir gayrimenkul rehni işlemine ipotek işlemi deniyor.


Tapuda ipotek işleminin konusu gayrimenkul veya gayrimenkul niteliğinde olan bağımsız ve sürekli haklar oluyor. Bir taşınmazın ipotek altına alınabilmesi için o taşınmazın tapuda kayıtlı olması gerekiyor.


Tapuda ipotek, kurulması anında mevcut veya ileride oluşacak veya oluşması muhtemel alacaklar için kurulabileceği gibi, belli olmayan veya değişebilen alacaklar için de kurulabilir. Peki, tapuda ipotek koyma işlemi süreci nedir?


Gayrimenkul rehin edilirken hangi ipotek derecesine kaydedilirse o derecenin ifade ettiği kuvvetle teminat teşkil etmiş oluyor. Derecelerden birinin boşalması halinde bir alttaki derecede bulunan ipotek boşalan dereceye geçemiyor. 


Bankalarca veya kamu kurum kuruluşlarınca verilen kredilere karşılık teminat verilen taşınmazların ipotek işlemlerinde resmi senet düzenlenmiyor.  Müşterek mülkiyete konu olan bir taşınmaz malın paydaşları kendi paylarını ipotek verilebiliyor.


Tapuda ipotek işlemleri için gerekli evraklar;

 1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış  Emlak  beyan değerini gösteren belge.

5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi

6. Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. (Talepname, harç muafiyet yazısı, resmi senet örnekleri, şartname, tapuda işlem yapmak için krediyi veren bankaya ait yetki belgesi, ipotek için gelecek olan kişiye ait kimlik (vekil ise; vekaletname ve fotoğraf) vs.

7. Daha önce kaldırılması gereken satıcıya ait bir ipotek var ise; satıcının kredi kullandığı bankaca yazılmış ipotek fek talebi, imza sirküleri ve yetki belgeleri



Tapuda ipotek işlemlerinin mali yönü;

 1. Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilir. (Harca esas bedel;  ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır)

2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınır.

3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

4. Banka kredili işlemlerde, tapudan verilecek ipotek resmi senet örnekleri için suret harcı 

5. satış ve ipotek işlemi ayrı ayrı yapılıyorsa ipotek işlemi için döner sermaye ücreti



Tapuda satış ve ipotek işlemleri!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön