23 / 04 / 2024

Tapuda takas nasıl olur?

Tapuda takas nasıl olur?

Bir malın başka bir malla değişimine takas deniyor. Bu bakımdan takas koşullu bir değişim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda takas nasıl olur?



Tapuda takas nasıl olur?

Bir malın başka bir malla değişimine takas deniyor. Bu bakımdan takas koşullu bir değişim olarak karşımıza çıkıyor. Tapu da bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değişiminde takas işlemi yapılıyor. 


İki malın takas işlemine başka bir deyişle trampa deniyor. Takas işlemleri tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi gerekiyor.  Diyelim ki siz bir eve sahipsiniz fakat takas ederek başka bir eve geçmek istiyorsunuz. Evin sahibi ile anlaşarak tapuya müracaat etmeniz gerekiyor. 


Çünkü bu iki taşınmazın resmiyette takas edilebilmesi için tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi şartı aranıyor. Eğer tapu müdürlüğü tescil belgesi oluşturmaz ise trampa tamamlanmamış oluyor. Yani herkes aynı mallara sahip olarak devam ediliyor. 


Tapu müdürlüklerine müracaat için de bir takım belgeler gerekiyor. Öncelikle takas yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.


Tapu işlemi için istenen belgeler;

1) Tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge.

2) Trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları. 3) İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge.

3) Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisi.


Tapu takas masrafı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön