26 / 04 / 2024

Tapuda yazan yönetim planı nedir?

Tapuda yazan yönetim planı nedir?

Yönetim planı, apartman veya sitedeki yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Peki, tapuda yazan yönetim planı nedir?



Tapuda yazan yönetim planı nedir?

Yönetim planı, apartman veya sitedeki yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. 


Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olup; Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre karara bağlanıyor.


Tapuda yazan yönetim planı..

Yönetim planı kat mülkiyetine geçilmede ya da kat irtifakı kurulurken toprak sahibi ve müteahhit arasında düzenleniyor. 


Söz konusu yönetim planı, sonradan diğer kat maliklerinin de istekleri doğrultusunda ortak alınan kararlarla değiştirilebiliyor. 


Bu değiştirilme sonrasında ise yönetim planının son hali tapu kütüğüne şerh edilmesi gerekiyor.


İlk hazırlanan ve tapuya şerh edilmiş olan yönetim planının yerine yenisi kat maliklerinin seçeceği bir temsilci aracılığıyla değiştirilir.


Yönetim planı değişikliği..

Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. 


Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar. 


Yönetim planının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır. 



Site yönetim planı!


Geri Dön