19 / 04 / 2024

Anagayrimenkulün yönetim planı nedir?

Anagayrimenkulün yönetim planı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince birçok bağımsız bölümden meydana gelen anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Yönetim tarzı, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor. Peki, anagayrimenkulün yönetim planı nedir?



Anagayrimenkulün yönetim planı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince birçok bağımsız bölümden meydana gelen anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor.


Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor.


Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir. Peki, anagayrimenkulün yönetim planı nedir?


Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmünde oluyor.


Yönetim planında hüküm bulunmıyan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanıyor.


Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.

 

Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar.

 

Yönetim planının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır.




Apartman yönetimi yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön