26 / 04 / 2024

Tapunun yarısı nasıl devredilir? Tapunun yarısı devredilir mi?

Tapunun yarısı nasıl devredilir? Tapunun yarısı devredilir mi?

Tapu ikiye bölünebilir mi, Tapunun yarısı nasıl devredilir, Tapunun yarısı devredilir mi sorularının yanıtı aranıyor. İşte detaylar!



TAPUNUN YARISI DEVREDİLİR Mİ? TAPUNUN YARISI NASIL DEVREDİLİR?

Tapu sahibinin yani sizin olan bir tapunun yarısını eşinize, annenize veya arkadaşınız üstüne yapmak istiyorsanız, bu bakımdan tapu dairesinde sizi iki seçenek bulacaktır. İlki tapuda satış yapmak olurken, ikincisi ise tapuyu hibe etmek oluyor. Peki bu satış ve hibe nedir?

TAPUDA HİBE ETMEK NE DEMEKTİR?

Tapuda hibe etmek anlamı şu şekildedir; para almadan tapu devrinin yapılması anlamına gelir. Bu bakımdan bir ücret almadan, eşinize, çocuklarınıza veya akrabalarınıza hibe edecekseniz eğer, yine de Veraset ve İntikal vergisini ödemelisiniz. Tapu bağışı yapılan kişi, tapu tarihinden başlamak üzere tam bir ay içinde bu verginin beyannamesini vermek zorunda olduğunu bilmelidir. Devrettiğiniz daire, arsa hissesine eşit olan emlak vergisi değerinin 160 bin TL’ye dek yüzde 5 olurken, 350 bin TL’ye dek yüzde 7.5 oranında hesaplama yapılmaktadır.  Bu vergi ise her sene mayıs ve kasım olmak üzere 3 yıl içinde 6 eşit taksitte ödenebilir.

Tapuda hibe edilirken istenilen bazı belgeler bulunmaktadır. İşte o belgelerin listesi;

  • Hibe, bir ücret veya bedel ödemeksizin, bir malın başka birine devredilmesi anlamına gelir. Hibe etmek içinde bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler sırası ile şöyle;
  • Bağışlanacak olan taşınmaza veya mülke ait tapu senedi istenmektedir.
  • Tapu sahibinin ve bağışladığınız kişinin nüfus cüzdanları fotoğraflı bir şekilde gerekmektedir.
  • Sizin bir, bağışladığınız kişinin iki adet, son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğrafları
  • Akitte taraflardan biri ya da ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilciyle temsil edilecek ise, bunla beraber temsile ilişkin belge gereklidir.
  • Taşınmaza ait, bulunduğunuz yerin belediyesinden emlak beyan değerini gösteren bir belgede gerekiyor.

Tapu belgesi nasıl çıkarılır?

Tapu almak için nereye başvurulur?

Tapu satışı nasıl bozulur?


Geri Dön