25 / 04 / 2024

Tarihi Afyonkarahisar evleri restore çalışması 2024'de tamamlanacak!

Tarihi Afyonkarahisar evleri restore çalışması 2024'de tamamlanacak!

Afyonkarahisar'da tarihi Afyon Evleri restore ediliyor. 100 yapının restorasyonu tamamlanırken, projenin ikinci etabına başlandı.Çalışmaların 2024 yılında tamamlanması öngörülüyor. 



Afyonkarahisar'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi Afyon Evleri restore ediliyor. 21 evde çalışmaların devam ettiği proje kapsamında toplam 468 tescilli yapıda restorasyon işlemi yapılacak.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2017 yılında başlattığı projeyle Afyonkarahisar Kalesi'nin eteklerindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 468 tescilli bina aslına uygun olacak şekilde restore ediyor. Proje kapsamında şu ana kadar 100 binanın restorasyonu tamamlandı. 21 binada çalışmalar sürüyor. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır, projedeki evlerin turizme kazandırılacağını belirterek şunları söyledi: 
"Afyonkarahisar'ın tarihi Hititlere kadar uzanıyor. Kadim bir geçmişi olan kentte Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılan binalar 1900'lü yılların başında çıkan yangında zarar görmüş. Yaklaşık 3 bin ev yanarak kül olmuş. 2. Abdülhamit'in gayretiyle tarihi yapılar tekrar onarılmış ve inşa edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu'nun dört bir tarafından gelen ustalar bu binaları inşa etmiş."Evlerin restorasyonu 2024 tamamlanacak
Projenin ikinci etabına başladıklarını belirten Tanır, şu ifadeleri kullandı: "Bu çalışmalarımızı Afyonkarahisar Belediyesi, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile işbirliği içinde yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı da mali yönden destek veriyor. Evin durumuna göre restorasyon için 50 ile 100 bin lira arasında maliyet çıkıyor. Proje, 2024 yılında tamamlanacak. Çalışmalar tamamlandığında turizme hizmet verecek çok değerli bir eser ortaya çıkmış olacak."


Geri Dön