26 / 04 / 2024

Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi'nin restorasyon çalışmalarında son durum ne?

Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi'nin restorasyon çalışmalarında son durum ne?

Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi, iki yılda tamamlanacak restorasyon çalışmalarından sonra yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak. 



Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi, iki yılda tamamlanacak restorasyon çalışmalarından sonra yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Arkeolojik verilerden yola çıkılarak, Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi'ni çevreleyen kalenin tarihi geçmişi 4 bin yıla dayandırılıyor. Anadolu Ajansı'ndan gökhan Gücüklüoğlu'nun haberine göre; 14. yüzyılda zindan olarak kullanılan yapı o döneme ait izleri ile hala ayakta duruyor. 

Resmi olarak 1887'de cezaevine çevrilen ve bazı ünlü yazar ve şairlerin de bir dönem kaldığı yapı, 1999'da müzeye dönüştürüldü. 

Üç tarafı denizle çevreli olduğu için kaçılması güç olduğu bilinen cezaevi, bir zamanlar kaçılmasına imkansız gözüyle bakılan San Francisco açıklarındaki ada hapishane Alkatraz'a benzetilerek, "Anadolu'nun Alkatraz'ı" şeklinde isimlendiriliyor. 

- Tarihi cezaevinde restorasyon

Müzeye dönüştürüldüğü 1999 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan tarihi yapının aslına uygun şekilde restore edilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. 

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve iki yılda bitirilecek restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi yapı içinde demokrasi müzesi, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı alanlar ile deniz müzesi oluşturulması hedefleniyor. 

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AA muhabirine, 6 milyon avroluk hibe desteğiyle hayata geçirilen projenin şehir ve ülke turizmi açısından çok önem taşıdığına dikkat çekti.

Tarihi yapının bazı bölümlerinde deformeler oluştuğuna ve bu sebeple restorasyon ihtiyacı oluştuğuna vurgu yapan Maviş, “Uzun uğraşlarımız sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız kontrolünde ağustos ayının başında restorasyon çalışmaları başladı" diye konuştu.

Restorasyon süreçlerinin zahmetli olduğunu dile getiren Maviş, tarihi cezaevinin çalışmalar devam ettiği sürece ziyarete açık kalacağını belirtti. 

Amaçlarının tarihi yapıyı gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmak olduğunu vurgulayan Maviş, "İki yılı aşmayacak şekilde bu restorasyon tamamlanacak. Bu bizim için şu açıdan önemli; bazen maalesef restorasyon çalışmaları uzun sürdüğü için tarihi değerlerimizi turizmin hizmetine sunmakta güçlük çekiyoruz, o nedenle iki yıl gibi bir sürede tamamlanacak olması memnuniyet verici" şeklinde konuştu. 

- "Tamamlandığında Sinop ve ülke turizmine önemli katkı sunacak bir proje olacak"

Maviş, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra tarihi yapı içinde yeni müzeler ve alanlar oluşturulmasının planlandığına vurgu yaparak, "En hassas olduğumuz nokta, tarihi dokunun korunması. Çalışmayı yürüten firmamız da bu konuda çok hassas ve gerekli özeni gösteriyor. Tabii ki uzun yıllar önce inşa edilmiş bir yapı. Bazı bölümlerde deformeler oluşmuş. Birinci öncelik olarak bunlara yönelik çalışma yapılıyor. Aynı zamanda tarihi yapı içinde demokrasi müzesi, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı alanlar ile deniz müzesi oluşturulması planlanıyor. İnşallah tamamlandığında hem Sinop hem ülke turizmine önemli katkı sunacak bir proje olacak” dedi.

Tarihi cezaevinin yanı sıra surların da restorasyonu için girişimde bulunduklarını belirten Maviş, "Surların restore edilmesi noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Aynı proje devamında bu tarihi yapılarımızı da restore etmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin restorasyonu 2 yılda tamamlanacak!

Pendik Güllübağlar Spor Kompleksi’nin inşaatı tamamlandı!

 


Geri Dön