19 / 04 / 2024

Tarsus'ta yeni bir mağara bulundu!

Tarsus'ta yeni bir mağara bulundu!

Tarsus İlçesine bağlı Sağlıklı köyü sınırları içerisinde yeni bir mağara bulundu





     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Jandarma Komutanı Binbaşı Bahadır Ersoy, Müze Müdürü Mehmet Çavuş ve arkeologlarla ilçeye yaklaşık 18 kilometre uzaklıktaki mağarada incelemede bulundu. 

     Mağaranın, Sağlıklı köyünde olmasından dolayı mağaraya ''Sağlıklı Mağarası'' adı verildiğini ifade eden Güldibi, taş ocakları sahasındaki mağaranın yaklaşık 2 metre genişliğinde 1 metre yüksekliğinde bir girişi olduğunu söyledi. 

     Güldibi, yaklaşık 40-50 metrekare uzunluğunda bir koridordan ilerlenerek ana galeriye ulaşıldığını, mağaranın galerilerinin geçitlerle birbirine bağlandığını, yüksekliğinin ise 10 metreye kadar çıktığını kaydetti. 

     Galerilerde çok sayıda sarkıt, dikit, duvar travertenleri ile damla taşların bulunduğunu ifade eden Güldibi, mağarada hiçbir canlıya ve canlı kalıntısına rastlanılmadığını belirterek, şöyle devam etti: 

     ''Sağlıklı Mağarası, traverten birikimi açısından son derece zengin. Galerileri oluşturan traverten sütunlar geniş yer tutuyor. Ayrıca yan duvarlar perde travertenlerle süslü. Mağarada yer yer sarkıtlarda su akıntısı ve yerde küçük tatlı su göletleri bulunmaktadır. Mağaradaki traverten oluşumu devam etmektedir. Jeolojik zaman dilimleri içerisinde oluşan söz konusu mağara Sağlıklı köyündeki tarihi ipek yolunun yanında tarihi Roma yoluna yaklaşık 500 metre mesafededir. Mağara, mevcut konumuyla sadece giriş bölümünde yapılacak düzenlemeyle Roma yolu ile değerlendirilecek. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan mağara, Tarsus turizmi için çok önemli bir potansiyele sahip.'' 

AA


Geri Dön