25 / 04 / 2024

Tarsus'un ulaşım sorununa neşter!

Tarsus'un ulaşım sorununa neşter!

Ulaşımın Mersin’in öncelikli konuları arasında yer aldığını söyleyen Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, sorunları çözmek için projelerini hazırladıklarını açıkladı.



Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, ulaşımın Mersin’in öncelikli konuları arasında olduğunu ve sorunların çözümü için proje geliştirdiklerini söyledi.

Tarsus Akdeniz Gazetesi'nde yer alan habere göre, profesyonel bir ekiple Mersin’i geleceğe taşıyacak projeler hazırladıklarının bilgisini veren Başkan Tuna, projelerinin yanı sıra gittiği her ziyaret ve toplantıda kendisine sıkça sorulan konulardan birisi olan trafiğe çözüm getirecek projelerini anlatıyor.

“Nakliyeciler Sitesi’ni taşıyacağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı oldukları takdirde ulaşım konusunu hızla çözeceklerini söyleyen Başkan Tuna, site esnafı ile bu konuda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

Nakliyeciler Sitesi’ne günde yaklaşık 2 bin aracın giriş-çıkış yaptığını söyleyen  Başkan Tuna, sitenin taşınmasıyla birlikte kent merkezindeki trafikteki kamyon yoğunluğunun azalacağını ve böylelikle de trafiğe nefes aldıracaklarını kaydetti.

10 bin konutlu yeni bir kent inşa edeceğiz”

Ulaşımdaki sorunların giderilmesi adına atılacak bir diğer adımın ise Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi çevresinde 10 bin konutluk yeni bir kent oluşturan kaydeden Tuna, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin insanın çalıştığını ve çalışanların her gün yaklaşık bin araçla işlerine gidip geldiklerini vurguladı. Başkan Tuna, “Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin kişi çalışıyor. Bu insanlarımız yaklaşık bin araçla taşınıyorlar. Bu da kent merkezinde trafik yoğunluğunu arttırıyor. Organize Sanayi Bölgesi’nin çevresine 10 bin konutlu, içinde okulu, sağlık ocağı, camisi, yeşil alanları ve spor tesisleri olan bir site yapmayı planlıyoruz. Bunu da iş verenlerimiz ve işçilerimiz ile paylaştık ve onlar da müthiş olur dediler. Zamandan kazanırız dediler. Zamanlarının iki saati yolda geçiyor çünkü. Zaman içerisinde planlayıp uydu kent yapıp, insanlarımıza orada bir yaşam sunmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Otoban’a bağlantı yolları atacağız”

Mersin’in trafiğini rahatlatacak en önemli projelerden bir tanesinin de otobana bağlantı yolları yapmak olduğunu ifade eden Tuna, “Bir de otobanın dikine bağlantılarını arttırmamız lazım. Mesela Korukent Mahallemizde 2.el oto galericiler sitesi inşa ettik. Hemen yanında da yerini bizim verdiğimiz Mersin Şehir Hastanesi yapıldı. İkisinin yolunu otobana bağlayacaktık. Buna karayolları karşı çıktı. İki çıkış arasındaki mesafe en az 3 km olacakmış. Bu bir prensip kararı aslında yani bir kanun değil. Gittim Adana’ya ölçtüm. Hava alanı çıkışı ile Telli Dere çıkışı 2200 metre geliyor. Bizim yolumuzda 2900 metre geliyor. İşte  Adana  trafiği otobana bağlantı yolları atarak çözmüş, 12 tane çıkışı var. İşte bizde kentin belli noktalarından bu bağlantı yollarını atarak trafiği rahatlatmayı planlıyoruz. Kısa vadede bunları yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Tuna: “Avrupa’ya gittiğinizde orta refüj gören var mı? Bizim her yolun ortasında bir refüj var. Refüjleri kaldırarak iki şeritli yol yapacağız ve Metrobüs hattı yapacağız. Çünkü Metro’nun kilometre maliyeti yaklaşık 35 milyon Euro. Öz kaynakla yapılması mümkün değil. Kaldı ki ekonomik bir tedbir var. Dış kredi ile de yapmak mümkün değil. Dış kredi buldun hadi hazinenin garanti vermesi lazım ki kredi gelsin. Hazine de garanti vermez. Bu şartlarda çözmek zor. Az bir para değil. Pratik olarak nasıl çözeceğiz. O orta refüjleri kaldıracağız. Yanlarından elips şeklinde aydınlatma direkleri ışık süzmesini içinden geçireceğiz. Gidiş ve geliş Metrobüsü koyacağız. Metrobüs İstanbul’da saatte 50-60 bin insan taşıyor, onu da araştırdım. Metro’nun da tam rantabıl çalışması için de saatte 50-60 bin insan taşıması lazım. Mersin’de gidip gelen insan sayısı 4-5 bin. Metro’nun sağlıklı olması için saatte 60 bin insanın gidiş geliş yapması lazım. Mezitli’nin zaten 200 bin nüfusu var. Vizyonel düşünmüyor derseniz. Tamam Metro olsun. 2070’in de ulaşım sorununu çözelim. Çok uzun bir süre. Kredi bulursak yapalım ama kısa vadede bunu çözmek lazım. Söyleyip de yapamadığımız zaman tabi ki olmaz. İşte refüjleri kaldır. Gidişli ve gelişli Metrobüsü koy. Aynı hızla gidiyor. Saatte 60 bin insan taşıyor. Davultepe’den Huzurkent’e kadar koyun. Bu kadar basit. İnşallah bir senede metrobüsü yapar, orta refüjü kaldırırız. Kısa vadede ulaşım problemini çözmüş oluruz” açıklamasında bulundu.


Geri Dön