10 / 05 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: TOKİ böyle salvolarla yıkılmaz!

Recep Tayyip Erdoğan: TOKİ böyle salvolarla yıkılmaz!

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında TOKİ'ye sahip çıktı. Erdoğan, TOKİ için "Birkaç olumsuz örnekten yola çıkarak bu kadar başarılı bir kurumu yıkamazsınız" dedi



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezindeki AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşma yaptı. 

Samsun'da gereken yapılacak

Samsun'daki sel felaketine değinen Erdoğan, ''Samsun'da hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili olarak gerekli her türlü soruşturma ve inceleme yapılıyor, yapılacaktır. İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak ve gereken hiç tereddütsüz yapılacaktır. Ancak Samsun'da yaşanan acı hadiseyi, kendileri için, kendi siyasi hırsları için bir ranta dönüştürmeye çalışanlara da asla müsamaha göstermeyecek, asla fırsat vermeyeceğiz'' diye konuştu.

TOKİ başarılı

TOKİ'nin son 9,5 yılda 549 bin konutun inşasına başlayıp bunların 415 binini tamamladığını belirten Erdoğan, ''TOKİ bu ülkenin en başarılı kurumlarından birisidir.  TOKİ  sayesinde 415 bin aile ucuz, sağlam, sağlıklı bir çatıya kavuştu. Size ne oluyor? Bugüne kadar giremediğiniz, hayatınızda yapamadığınız, böyle bir şeyi hayal edemediğiniz... Ey CHP ne oluyor size? Tahammül edemeyince hemen bir fırsatta TOKİ'yi yıkma gayreti içine giriyorsunuz. TOKİ öyle bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil'' dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'de öncelikle on yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu var. AK Parti hükümetleri olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için gerçekten tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz'' dedi. 

Geçtiğimiz hafta Samsun başta olmak üzere Karadeniz'in bazı şehirlerinde afet sınırlarını aşan sel baskınlarına şahit olunduğuna dikkati çeken Erdoğan, milletçe herkesi üzen acı kayıplar yaşandığını vurguladı. Erdoğan, Samsun'da selden hayatlarını kaybeden 12 kişiye Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileklerini ileterek, ''Samsun'daki afetten 470 konut, 891 iş yeri, 134 depo ve 13 diğer yapılar olmak üzere toplamda 1508 yapı etkilendi. Afet haberi alınır alınmaz Valiliğimiz, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız, hepsi harekete geçtiler ve kurtarma çalışmalarını başlattılar'' bilgisini verdi. 

3 bakan ve milletvekillerinin derhal bölgeye intikal ederek afetin boyutlarını ve ihtiyaçları tespit ederek çalışmaları yürüttüklerini anlatan Erdoğan, ilk etapta ihtiyaç sahiplerine yiyecek, giyecek ve diğer yardım malzemelerinin ulaştırıldığını söyledi. Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi'nin evleri kullanılamaz halde olanlar için TOKİ'ye ve kendisine ait 130 konutu tahsis ettiğini belirterek, ''Şimdi bu konutlar içerisindeki ihtiyaçları nelerse buzdolabıydı, koltuklardı, yataktı vesaire... Bütün bunları da hazırlamak suretiyle oraya yerleşmek isteyen mağdur vatandaşlarımızı ilk etapta bir yıllığına oraya yerleştiriyor. Bu arada yine 2,5 milyon liralık destek yaraları sarmak üzere Samsun Valiliğimizin emrine gönderildi. Selden etkilenen vatandaşlarımıza ödeme yapmak üzere. Bu ödemeler de şu anda başlamış durumda'' diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi ve özel şirketlerin afetten etkilenen konut ve iş yerlerinin 3 ay süreyle su, doğalgaz ve 2 ay süre ile elektrik faturalarını ertelediğini kaydederek, şunları söyledi: 

''Tüm dünyada olduğu gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi... Bakın Samsun olayından hemen sonra Rusya'da bir olay patlak verdi. Yeni bir sel felaketi... 172 kişi öldü. Afetin boyutu orada da çok büyük. Amerika'da oldu, Japonya'da oldu. ABD'de Florida afeti felaket bir afetti. Sayı çok çok büyüktü. Japonya'da yaşanmıştı daha yeni. Ülkemizde de zaman zaman afetler yaşanıyor ve bu afetlerde zaman zaman can kayıplarımız yaşanabiliyor. Türkiye'de öncelikle on yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu var. AK Parti hükümetleri olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için gerçekten tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz.'' 

''İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak''

Afetlerde can mal ve mal kayıpları asgariye düşürecek tedbirleri, dönüşümleri ve reformların tek tek hayata geçirildiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'de çıkarılan yasalarda bugüne kadar kentsel dönüşüm, değişim anlayışı mantığı olmadığını, bunun AK Parti iktidarı ile gündeme geldiğini kaydetti. Halkın desteğini beklediklerini ve halkın da ''Ben bunda varım'' demesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: 

''Özellikle burada bir hususun altını çizmek istiyorum. Ne kadar önlem alırsanız alın, öyle afetler yaşanabiliyor ki, yüzyılın, 500 yılın, bin yılın en büyük afeti olabiliyor. Aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor. Afetler karşısında can ve mal kaybını sıfıra indirmek bugün dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün değildir. Örneği yoktur. Depremle iç içe yaşayan Japonya'da kayıplar yaşanıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde fırtınalar, sel baskınları yüzlerce binlerce cana mal olabiliyor. Bir kere şunu herkesin bilmesini istiyorum. Samsun'da hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili olarak gerekli her türlü soruşturma ve inceleme yapılıyor. Yapılacaktır. İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Gereken hiç tereddütsüz yapılacaktır.'' 

Erdoğan, Samsun'da yaşanan acı hadiseyi kendileri için kendi siyasi hırsları için bir ranta dönüştürmeye çalışanlara da asla müsamaha göstermeyecek ve fırsat vermeyeceklerinin altını çizerek, ''Kusura bakmasınlar. Bugünler dayanışma günü olması gerekirken, siyasi partilerinden tutun medyasına sivil toplum örgütlerine kadar hepsi gerekli soruları sorabilirler. Onu bir kenara koyuyorum. Eleştiri yapabilirler. Ona da eyvallah. Ama bunun demokratik kültür içerisinde değil, bir karalama kampanyası, bir yangından mal kaçırma kampanyası olarak yürütülmesi en hafif tabiri ile fırsatçılıktır. Haksız, mesnetsiz bir karalama kampanyası şeklinde bir fırsat devşirme niyetiyle yapılan eleştiri ne millete, ne ülkeyle ne de geleceğimize hiç ama hiç katkı sağlamaz'' dedi. 

Samsun'da yaşanan taşkınla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hemen bir inceleme yaptığını ve rapor hazırladığını belirten Erdoğan, Canik ilçesi Yılanlıdere'de gece 24.00'da başlayan yağmurun sabah 05.50'ye kadar sürdüğünü söyledi. Azami debinin saniyede 299 metreküpü geçtiği durumların afet hali olarak kabul edildiğine işaret eden Erdoğan, ''Bu son yağışta debi saniyede 710 metreküpe ulaşıyor. 299 nere, 710 metreküp nere- Yani onun yaklaşık 2,5 - 3 katı. Dere yatağına konut inşa etmek gibi TOKİ ile alakalı bir durum söz konusu değil. Israrla söyledik. Çevre ve Şehircilik Bakanım olsun TOKi olsun... Hepsi ile ısrarla kesinlikle böyle bir şey konusu değil. Tamamının gerekli zemin etütleri yapılmış, çevre etütleri yapılmış, dereyle ilgili ıslah çalışmaları yapılmıştır. Tüm bu tedbirleri bu önlemleri yetersiz kılacak derecede 500 yılda bir görülecek büyüklükte sel geliyor ve maalesef bodrum katlarda vatandaşlarımıza maalesef o ağır faturayı ödettiriyor. O da tamamında değil, onu da söyleyeyim. Dereye yakın olan TOKİ binalarının bodrumlarında'' diye konuştu. 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''TOKİ'nin konutlarında sadece AK Partililer oturmuyor Kılıçdaroğlu. TOKİ'nin konutlarında CHP'li de oturuyor, MHP'li de oturuyor, BDP'li de oturuyor. Diğer partilere gönül vermiş vatandaşlarımız da oturuyor. Siz tutar da bu kadar başarılı bir kurumu bir kaç olumsuzluk üzerinden karalamaya kalkarsanız en başta sizin kendi seçmeniniz buna itiraz eder ve edecektir. Bu ucuz siyasettir ve bununla bir yere varılmaz'' 

Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Samsun'da yaşanan sel felaketi sonrası ortaya çıkan durumun tüm detaylarıyla inceleneceğini, ihmal ve kusur olması halinde bunun tüm sorumlularıyla ortaya çıkartılacağını kaydederek, ''Yargı şu anda çalışmalarını başlattı, devam ettiriyor'' dedi. 

''TOKİ bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil''

Bodrum katlarının imarı konusunun da değerlendirilerek önlemlerin alınacağını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: 

''Gerek siyasi partileri, gerek sivil toplum örgütlerini, gerek medyayı hem bu afette hem de diğer olağanüstü durumlarda daha sorumlu, daha bilinçli, daha yapıcı davranmaya davet ediyorum. Gazeteler yazıyor; 'Mühendisler odası, mimarlar odası şöyle, şöyle dedi'. TOKİ'ye soruyorum; 'Size böyle bir yazı geldi mi bunlardan-'. 'Hayır'. O zaman, malum Bakanımız TOKİ'nin başındaydı. İşte kendisi de burada. Böyle bir yazı geldi mi size- Böyle bir yazı yok. Niye o zaman bu yalan, niye bu iftiralar- Dürüst olun. Ama bunların cibilliyetinde bu yok. Yapıyorlar bu tür açıklamaları, 'Buradan halkın kafası böyle bir karışsın'... Ondan sonra bir malzeme... Hedef ne- 'Hedef acaba biz AK Parti'yi nereden vurabiliriz-'. 

Siz AK Parti'yi buralardan vuramazsınız, yanlış yapıyorsunuz. Çünkü AK Parti doğru yoldadır. Çünkü bizim bu konularda niyetimiz samimi. Dürüstsen, kalkarsın dersin 'Buyurun, ben yazıyı gönderdim.' Çıkar bunu göster ama böyle bir şey yok. Çünkü dayanışma içinde oldukları siyasi partiyle bunların karakterleri, yapıları aynı. Tabii bunlara karşı da herhalde sessiz kalacak halimiz yok. Hayatını kaybetmiş insanlar üzerinden, onların acılı aileleri üzerinden rant devşirme gayretine lütfen kimse girmesin. TOKİ bu ülkenin en başarılı kurumlarından birisidir.'' 

TOKİ'nin 9,5 yıl içinde 549 bin konutun inşasına başladığına, bunların 415 bininin sahiplerine teslim edildiğine işaret eden Erdoğan, TOKİ sayesinde 415 bin ailenin ucuz, sağlam, sağlıklı bir çatıya kavuştuğunu söyledi. Erdoğan, ''Size ne oluyor ya- Bugüne kadar giremediğiniz, hayatınızda yapamadığınız, böyle bir şeyi hayal edemediğiniz ey CHP, ne oluyor size de böyle tahammül edemeyince hemen bir fırsatta TOKİ'yi yıkma gayreti içerisine giriyorsunuz- TOKİ bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil. Onu da size ayrıca söyleyeyim'' dedi. 

''CHP Genel Başkanı'nın Meclis'in çalışmaların haberi yok''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin sadece konut değil öğrenci yurtları, okullar, karakollar, kamu binaları, hastaneler ve afet konutları yaptığını, kurumun Türkiye'nin yeniden inşasında adeta yol gösterici olduğunu vurguladı. Bir şehri ilgilendiren ne kadar yapı varsa TOKİ'nin 81 ilde bunları başarıyla inşa ettiğine dikkati çeken Erdoğan, TOKİ'yi şehirlerdeki yapılaşmaya yön vermek için harekete geçirdiklerini belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu: 

''Bir kaç olumsuz örnekten yola çıkarak, hem de çok büyük bir afet sonucu ortaya çıkan olumsuzluktan yola çıkarak bu kadar başarılı bir kurumun hedef yapılması haksızlık, insafsızlıktır. TOKİ'nin inşaatına başladığı 549 bin konut, teslim ettiği 415 bin konut CHP Genel Başkanı'nın muhayyilesine bile sığmaz. 

Çıkıyor, 'TOKİ öğrencilere yurt yapsın' diyor. Bunu defalarca söyledik, defalarca kendisini tekzip ettik, mahcup ettik. TOKİ'ye bu yetkiyi zaten Meclis verdi. CHP Genel Başkanı'nın Meclis'in çalışmalarından dahi haberi yok. TOKİ şu anda Türkiye'nin dört bir yanında zaten yurt inşa ediyor. Kredi Yurtlar Kurumu ile imzalanan protokolle 13 öğrenci yurdunun inşaatı başladı. 9 yurt ihale, 53 yurt proje aşamasında. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolle 89 yurt uygulaması ayrıca başlatıldı. Toplamda TOKİ 63 bin öğrenci kapasiteli 164 yurt uygulaması başlattı. 

CHP Genel Başkanı'nın bunlardan haberi yok. Ne yapalım- Bunları görmüyor, göremiyor ya da görmezden geliyor ya da halkımızı aldatmaya çalışıyor. Sanatı bu çünkü. Muhalefet, yapılan güzel işleri takdir etmeyi bilmektir de aynı zamanda. Bu büyüklüğü gösterebilmektir. Ama büyümek... Böyle bir dert yok Genel Başkan'da, o hep küçük kalmayı istiyor. TOKİ'nin konutlarında sadece AK Partililer oturmuyor Kılıçdaroğlu. TOKİ'nin konutlarında CHP'li de oturuyor, MHP'li de oturuyor, BDP'li de oturuyor. Diğer partilere gönül vermiş vatandaşlarımız da oturuyor. Siz tutar da bu kadar başarılı bir kurumu bir kaç olumsuzluk üzerinden karalamaya kalkarsanız en başta sizin kendi seçmeniniz buna itiraz eder ve edecektir. Bu ucuz siyasettir ve bununla bir yere varılmaz. Aziz milletim de bu ucuz siyasete hiçbir zaman prim vermedi, bundan sonra da zaten vermeyecektir.'' 

AA


Geri Dön