23 / 04 / 2024

TBMM kaçak yapılara ilişkin teklifi görüşecek!

TBMM kaçak yapılara ilişkin teklifi görüşecek!

TBMM bu hafta kaçak yapılara ilişkin teklifin görüşmelerine başlayacak. Teklifte Cezai yaptırımların artırılması ve bina yüksekliğine de kısıtlamalar gelmesi öngörülüyor.



TBMM Genel Kurulu’nda, İmar Kanunu’nda değişiklikler öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Teklifte, kaçak yapılara ilişkin bazı cezai müeyyideler de bulunuyor. Kaçak yapılarla ilgili para cezalarında artırıma gidilecek. Eğer kaçak yapı ortaya çıkmışsa yıkılacak ve para cezası artırılacak.

Yükseklik kısıtlanacak

Bina yüksekliklerinde  kısıtlama getirilecek. Yatay mimari uygulamasında değişiklik yapılarak, bina yüksekliği kısıtlanacak. Teklifin yasalaşması durumunda hiçbir belediye imar bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak, istek olması halinde bütün sahiplerin rızası alınarak ada bazlı bir değişiklik yapılabilecek.

Bildirim zorunluluğu

Teklifle beraber, kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılmak biçimiyle, ortaya çıkan imalatlara yönelik tapuya bildirme zorunluluğu getirilecek. Ruhsatsız yapılan ya da kaçak yapıların tespiti yapılması halinde ortaya çıkacak olan tutanağın bir kopyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilecek.

Kaçak yapılar için Genel Kurul'da görüşülecek!

TBMM'nin ilk gündemi 'kaçak yapılar'!


Geri Dön