25 / 04 / 2024

Tekzen 22 yıldır evleri güzelleştiriyor!

Tekzen 22 yıldır evleri güzelleştiriyor!

Yüzde 100 yerli sermayeli en yaygın ev güzelleştirme merkezi TEKZEN, bugün 53 ilde 120 mağazası ile faaliyetlerini sürdürüyor. Tekzen’in yolculuğunu Tekzen Pazarlama Müdürü Mehmet Cem Kızılkaya anlattı.



TEKZEN’in hikayesinden bahseder misiniz? TEKZEN markası ne zaman, nasıl doğdu?

Türkiye’nin yüzde 100 milli sermayeli kuruluşu TEKZEN’in marka yolculuğu 22 yıl önce başladı. TEKZEN CEO'su Murat Gigin’in 1990lı yılların başında Almanya seyahatlerinde gözlemlediği yapı marketlerin bir benzerini Türkiye'de açma düşüncesi, TEKZEN’in temellerini oluşturdu. O dönem için Türkiye’ye çok yabancı olan bu konseptin benimsenebileceğini gören Murat Bey, böylece ülkemizin ilk yapı marketinin fikrini ortaya atmış oldu. O günlerde ortaya çıkan bu bakış açısı da Türkiye’de "ev geliştirme perakendeciliğinin" ilk temellerini attı. 1995 yılında organize yapı market sektörünün öncülerinden, Türk-Alman ortaklığıyla Götzen kuruldu. Tek-fen Holding bünyesinde bulunan Bel-pa’nın Merter’deki 6 bin m2’lik mağazası da bu amaçla yeniden düzenlendi.

Alman ortağın 1998 yılında ayrılmasından sonra market, Murat Gigin’e devredilerek yüzde 100 yerli sermaye ile TEKZEN adını aldı. TEKZEN; beyaz eşyadan mobilyaya, banyodan elektrikli ev aletlerine, bahçeden hırdavata, spor ve outdoor ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede ürünü tüketicilerine aynı çatı altında sunan mağaza konseptini Türkiye’de hayata geçirdi.


TEKZEN’in hedefleri nelerdir?

Müşteri sadakatinin yüksek olduğu bir perakende zinciriyiz. TEKZEN olarak yıllar geçse de değişmeyecek değerlerimiz; müşterilerine ve iş ortaklarına saygı gösteren, sürekli değer üreten, dürüst, katılımcı, iyi bir kurumsal vatandaş olmak için çalışan, birlikteliğin gücüne inanan, empati kuran, yenilikçi ve öncü olmaktan asla vazgeçmeyen lider bir marka olmaktır. 1995 yılından bu yana doğru hedef ve stratejilerle ülke ekonomisine katkı sağlıyor, aynı zamanda binlerce kişiye istihdam yaratıyoruz. 2016 yılında 12 yeni mağaza açarak 114 mağazaya ulaştık ve yılı 635 milyon TL ciro ile kapattık. Yeni mağaza yatırımlarına devam ediyoruz. Bu ay biri İzmit'te, diğeri İstanbul Sultangazi’de olmak üzere 2 mağaza açılışı gerçekleştireceğiz. Yeni mağazalarımızla birlikte yıl sonuna kadar mağaza sayımızı 130'a çıkaracağız. Ev geliştirme sektörünün en agresif büyüyen perakendecisiyiz.

Türkiye’de toplam 226 bin m2’lik satış alanımız bulunuyor. Doğrudan temasta olduğumuz 400 tedarikçimiz var. DIY (Do It Yourself) sektörü hızla gelişiyor. Bunu göz önüne alarak ihtiyaca uygun ürünler sunuyoruz. Romanya'da mağaza açan ilk yerli markayız. Kıbrıs’ta

da mağazamız bulunuyor. Yurt dışı mağaza yatırımlarına devam edeceğiz.


TEKZEN olarak yenilikleri takip ediyor musunuz?

Mağazalarımızı her sene 40 milyonun üzerinde tüketicimiz ziyaret ediyor. Müşterilerimizin beklentilerini takip ediyor, onları dinliyoruz. Yeni mağaza açarken bunları göz önüne alarak planlar yapıyoruz. Bir yandan da mevcut mağazalarımızı sürekli yeniliyoruz. Gelişen teknoloji ile beraber müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda Temmuz 2006’da tekzen.com.tr e-ticaret satış kanalımızı faaliyete geçirdik. 2016 yılında ise kullanıcılarımıza modern yapıya sahip ve daha kaliteli bir Online alışveriş deneyimi yaşatabilmek için teknik ve görsel olarak tüm yapıyı baştan aşağıya yeniledik. Yazılım mimarisi yeni nesil teknoloji ile yenilenen tekzen.com.tr’de 150 bini aşkın ürün çeşidi sunuluyor. Aylık 3 milyon ziyaretçimiz bulunuyor. Dünyada da sektörel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Avrupa DIY Perakende Birliği EDRA’nın Türkiye'den tek üyesiyiz.



Forbes


Geri Dön