26 / 04 / 2024

Teslim edilmeyen inşaat projelerinde fesih hakkı doğar mı?

Teslim edilmeyen inşaat projelerinde fesih hakkı doğar mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Belediye ve müteahhit ortaklığında yapılan inşaattan daire aldık. Bugün itibarıyla bize teslim edilmesi gereken tarih geçti ama asıl mesele inşaatın durdurulmasıdır. Proje dışı inşaat yapılmış vs. Haklarımız nelerdir? ' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Belediye ve müteahhit ortaklığında yapılan bir inşaatta daire almak için girişimde bulunduk. Bugün itibarıyla bize teslim edilmesi gereken tarih geçti ama asıl mesele inşaatın durdurulmasıdır. Proje dışı inşaat yapılmış, daireler küçükmüş, talep yokmuş vs. Ancak esas nedeni bilmiyoruz. Haklarımız nelerdir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Teslim edilmeyen inşaat projelerinde fesih hakkı doğar mı?

Belediye ve müteahhit ortaklığında yapılan bir inşaatta daire almak için girişimde bulunduk.

Bugün itibarıyla bize teslim edilmesi gereken tarih geçti ama asıl mesele inşaatın durdurulmasıdır.

Proje dışı inşaat yapılmış, daireler küçükmüş, talep yokmuş vs. Ancak esas nedeni bilmiyoruz. Haklarımız nelerdir? ● M.K.

★ ★ ★

Önce bir tespit yapalım. Sizin için sözleşmeyi fesih imkanı doğmuştur. Ama düşünülecek tek husus bu değil. Müteahhit taahhüdünü yerine getirmemiş. Size dairenizi teslim için bir tarih vermiş ama şimdi bu taahhüdünü yerine getirmemiş.

Bu gibi hallerde sizin konumunuzda olan biri yukarıda söylediğim gibi sözleşmesini feshedip parasını geri isteyebilir. İkincisi sizin konumunuzda olan biri sözleşmeyi feshetmeyerek sözleşmede varsa cezai şart talep edebilir. Bu konuda vatandaşı yanıltanlar da oluyor.

Diyorlar ki; “Sözleşmeyi feshet, hem paranı geri al hem de cezai şart al.” Burada yanıltıcı olan sözleşmenin feshi ile cezai şartın talep edilmesidir. Sözleşme fesholunduğu takdirde sözleşme içeriğindeki cezai şart talep olunamaz.

Ancak dava açarak sözleşmenin feshi, verilen bedelin faizi ile birlikte iadesi istenebileceği gibi teslim tarihinden sonraki tarihler için mahrum kalınan kira bedeli de istenebilir.

Bu konular sonuçta dava ile neticelenir. Ancak bizler bazı hallerde binanın son durumunun ve bitirilme süresinin ne olabileceğinin tespitini yaptırabiliyoruz. Bu, okuyucumun durumunda olanlara bir öngörü verebilir.

Çünkü istenen hemen sözleşmenin feshi değil, makul şartlarda uzlaşmaktır. Bu halde vatandaşın menfaati korunur. Mesele budur, ihtilaf yaratmak değildir.


Geri Dön