16 / 04 / 2024

Tevfik Göksu: Esenler, kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği ilçe!

Tevfik Göksu: Esenler, kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği ilçe!

Çarpık yerleşimi, negatif algısıyla bilinen Esenler'de kentsel dönüşüm atağıyla bugüne kadar 16 bin 500 konut dönüştürüldü. Başkan Göksu, Esenler’in Taksim’den sonra en güzel meydana sahip olduğunun da altını çiziyor...




Esenler, çarpık yerleşimi, negatif algısıyla biliniyordu. Bu algıları pozitife çevirmeyi başardı. Kentsel dönüşüm atağıyla bugüne kadar 16 bin 500 konut dönüştürüldü. Başkan Göksu, bir meydanı bile olmayan Esenler’in şimdi Taksim’den sonra İstanbul’un en güzel meydanına sahip olduğunu söylüyor...


Esenler çok değil, 20 yıl öncesine kadar Bakırköy’e bağlı bir köydü. 1994’te ilçe statüsüne kavuştu, ancak kötü algılarını değiştirmesi kolay olmadı. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, yıldızı her geçen yıl parlayan Esenler’deki değişim ve dönüşümü AKŞAM’a anlattı: 


NEGATİF ALGIYI POZİTİFE ÇEVİRDİK 

Biz Esenler’i yönetmeye başlarken bir algı sorunu vardı. Esenler dediğinizde içerisinde suç işlenen bir ilçe olarak anılıyordu. Esenler hep negatif olaylarla anılıyordu. Gerçekle örtüşmüyordu. Biz, önce buradan başladık. Bu algı sorununu değiştirmek için mücadele ettik. Algıyı tüm yönleriyle değerlendirdikten sonra meselenin temelinin güvenlik sorunu olduğunu gözlemledik. Esenler’in güvenli bir ilçe olması için çalışmalara başladık. O dönemlerde İstanbul’un güvenlik açısından en sorunlu ilçesi Esenler’i son sıralara kadar getirdik. Negatif algıları pozitife çevirmeyi başardık. Esenler’i markaya dönüştürdük. 


DÖNÜŞÜM TOPLUMSAL TALEP OLDU 

Daha dört yıl öncesine kadar okulların dışında bir tane kamu binası yoktu. Bütün kamu kurumları kiralık binalardaydı. Esenler’de bütün kamu binalarını tamamladık. Kamu binaları, park ve okullar; devlet, İBB ve Esenler Belediyesi’nin ortaklaşa kamulaştırma yapmasıyla ortaya çıktı. 4 yılda kamulaştırma için harcanan para ise 332 milyon lira civarında. Kentsel dönüşümde de çok iyiyiz. İstanbul’da kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği ilçe konumundaki Esenler’de 2009’dan bugüne kadar 16 bin 500 konut dönüştürüldü. Bunu 5’le çarptığınız zaman yaklaşık 80 bin kişi yapıyor. Kentsel dönüşüm toplumsal talebe dönüştü. 2009’da Esener’de yeni bitmiş binanın metrekare satış fiyatı bin liraydı. Şu anda 4 bin lira civarında. 


TAKSİMDEN SONRA EN GÜZEL MEYDAN

Esenler’in bir meydanı bile yoktu. Şu anda Esenler’de devasa bir meydanımız oldu. Bunu yine kamulaştırmayla yaptık. Şu anda İstanbul’da Taksim Meydanı’ndan sonraki en güzel meydan Esenler’de… Kişi başına düşen yeşil alanımız 0.3 metrekare civarındaydı. Şu anda 1 metrekareye çıkardık. Bunların tamamını kamulaştırma yaparak elde ettik. Biz binaları yıkarak park yaptık. Dev bölge parkları yaparak Esenler’e nefes aldırdık. 



Tevfik Göksu: Esenler, kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği ilçe!



ŞEHRİN MUTLULUK ORANI YÜKSELDİ

Şehir içine kapanırsa suç üretir. Büyüyen şehir huzur üretir. Biz huzur üretiyoruz. Yoksula sahip çıkmak, hayatın merkezine çıkartmak için bir sosyal dönüşüm projesi yaptık. Sosyal Hayır Marketi açıp her yoksula bir kart verdik. Yoksulu, kronik, geçici ve anlık yoksullar diye üçe ayırdık. Ve bu insanların bu marketlerden ihtiyaçlarını sağlaması için projeyi hayata geçirdik. Kültür projelerini hayata geçirdik. Yaşam kalitesi artınca şehrin mutluluk oranı arttı.  2010’da “Esenler’de yaşıyor olmaktan mutlu musunuz?” diye sorduğumuzda evetler yüzde 61’di. Bu rakam şu anda yüzde 85. Türkiye ortalaması yüzde 76. 


2014 GÜNDEMi OTOPARK PROJELERİ

Esenler kentsel dönüşümde büyük bir mesafe aldı, yeşil alan sorunlarını halletti. Şimdi en temel sorunumuz trafik. Bunu çözmek için de kapalı otoparklar yapacağız. Esenler’de yapacağımız yeni otoparklarla 2014 yılına damga vuracağız. Şu anda 3 ayrı noktada yaklaşık 2 bin araç kapasiteli kapalı otopark inşa çalışmalarımız devam ediyor. Yeni dönemimizde kültürel etkinlikler ve spor tesisleriyle ilgili yatırımlara daha çok ağırlık vereceğiz. 


Akşam


Geri Dön