23 / 04 / 2024

Ticari imarlı arsa ne demek?

Ticari imarlı arsa ne demek?

Arsa kullanımları; konut imarlı, ticari imarlı ve karma imarlı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ticari imarlı arsa ne demek? Ticari imarlı arsa üzerine neler yapılabilir?



Ticari imarlı arsa ne demek?

Ofis, dükkan, çarşı, çok katlı mağazalar, iş merkezleri, AVM, ticaret alanları, kamu ve özel katlı otoparklar, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ait taşınmaz malların kurulabileceği arsalara ticari imarlı arsa deniyor.


Eğer ticari imarlı arsaya; katlı otopark, özel eğitim veya özel sağlık tesisi yapılmak isteniyorsa imar planında bu değişikliklerin yapılarak arsanın ticari kullanımdan çıkarılması gerekiyor. 


Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanlarında; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer alabiliyor.


Ticaret+Konut imar sahası içerisinde zemin katların iş yeri olarak gösterilmesi gerekmekte olup, ruhsat alınırken giriş katların mutlaka işyeri ruhsatı ile işlem görmesi gerekiyor. 


Ticari imarlı arsada konut yapılmadan önce mutlaka belediyeye başvurulup tapu ve ruhsatta tadilat yaptırılması gerekiyor. Eğer bu işlem yapılmadan konut yapılırsa, sonrasında konut için uygulanan fatura miktarları ticari işletme oranlarına çevriliyor.



İmarlı imarsız arsa nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön