19 / 04 / 2024

Ticari kredide flaş gelişme! Faiz 12 puan düştü

Ticari kredide flaş gelişme! Faiz 12 puan düştü

Ticari kredide faiz 1 Temmuz 2022’den bu güne 12 puana yakın düşerek yüzde 19.39 ile 9.5 ayın dibine gerilemiş oldu. İşte detaylar…



Para Politikası Kurulu'nun ağustos ve eylül aylarında yapmış oldukları toplantılarında politika faizini 2 puan indiren ve kredi faizlerini politika faizine doğru da yaklaştırmak için hamleler yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) adımları sonuç verdi. TCMB verilerine göre ticari kredilerin ortalama olarak faiz oranı 30 Eylül 2022 tarihi itibarı ile yüzde 20'nın altına geriledi.

9.5 AYIN DİBİNİ GÖRDÜ

TCMB’nin açıklamış olduğu verilere göre ticari kredi faizleri 1 Temmuz itibarı ile yüzde 31.26 seyirlerinde bulunuyordu. Bu tarihin ardından ise atılan adımlar ile faiz 30 Eylül 2022’ye kadar olan dönemde yaklaşık olarak 12 puan gerileyerek yüzde 19.39 seviyesine düştü. Bu şekilde ticari kredide faiz 10 Aralık 2021 gününden bu yana en düşük seviyeye düşmüş oldu. Kredi faizlerindeki yaşanan düşüş, ihtiyaç kredilerine de yansımış oldu. TCMB verilerine göre de 15 Temmuz 2022 gününde yüzde 35.41'e kadar çıkan ihtiyaç kredisi faizleri, 30 Eylül 2022’de yüzde 31.65'e indi. Taşıt kredisi faizleri de aynı şekilde yüzde 28.73'ten 25.87'ye gerilemiş oldu.

Merkez Bankası yatırım, ihracat ve istihdamı ön plana alan yaklaşım ile birlikte son dönemde selektif kredi politikasının işlemesi için de önemli adımlar attı. Politika faizinde yapılmış olan iki puanlık indirimin haricinde ticari kredi faizlerini politika faizine doğru yaklaştırmayı da amaç haline getiren bir dizi zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisi uygulaması devreye girdi. Uygulamanın ilk devreye alındığı zaman diliminde, bankalara, yeni ticari kredilerden yüzde 22.85 ile yüzde 29.4 seyirlerinde faiz uygulamaları durumunda kredi tutarının da yüzde 20'si kadar devlet tahvilini karşılık şekilde tesis etmesi zorunluluğu getirildi. Ticari kredi faizinin yüzde 29.4'ten fazla uygulanması halinde de DİBS tesis zorunluluğu kredi miktarının yüzde 90'ına ulaşmış oldu.

 Ticari kredide flaş gelişme! Faiz 12 puan düştü


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön