26 / 04 / 2024

TOGG'un fiyatı ne kadar olacak? TOGG'un ortağından çok net açıklama

TOGG'un fiyatı ne kadar olacak? TOGG'un ortağından çok net açıklama

Türkiye'nin yerli elektrikli otomobilinin üretilmeye başlamasına yaklaşık 1 ay kala, aracın fiyatı hakkında önemli bir açıklama yapıldı. 



SATIŞ FİYATININ 910 BİN LİRA OLACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Yeni mevzuata göre, Togg'un C-SUV modelinin arkadan itişli versiyonunun matrah değerinin en fazla 700 bin TL olması durumunda, aracın perakende satış fiyatının da yaklaşık 910 bin TL olacağı söylenebilir.

"VATANDAŞIN ULAŞABİLECEĞİ BİR ARAÇ OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ"
O dönem yaptığımız bu tahmin, Togg'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan tarafından adeta teyit edildi. Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda Özilhan, "Togg, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor. Biz fizibilite yaparken ÖTV'yi yüzde 7 hesaplamıştık. Üç puanlık bir fazlalık var ÖTV'de, ama onu çözebiliyoruz, problem değil. Türk vatandaşının ulaşabileceği bir araç düşünüyoruz" ifadeleri ile yapılan tahminleri doğrulamış oldu.

Togg'un ÖTV oranının yüzde 10'luk dilimde yer alması için, aracın vergisiz fiyatının 700 bin TL'yi aşmaması gerekiyor.

Aracın yüzde 10 vergi dilimini aşmaması için perakende satış fiyatının en fazla 908.6 bin TL olması gerekiyor.

Fakat, vergisiz fiyatın 700 bin TL'nin altında kaldığı her senaryoda, aracın satış fiyatı da 910 bin TL bandından daha aşağı inebilir.

Togg'un fiyatını rakipleri ile karşılaştırırken, yerli SUV modelin yüzde 10 ÖTV sınırının üst sınırında olduğunu kabul etsek bile, yine de Togg'un rakiplerine göre çok daha uygun bir başlangıç fiyatına sahip olacağı görülüyor.

Öyle ki, Türkiye'de satılan elektrikli SUV modellerin biri hariç hepsi Togg'dan daha pahalı durumda.

2 milyon TL'den daha ucuz elektrikli SUV modelleri karşılaştırmaya dahil ettiğimizde, Togg ile benzer boyutlara ve özelliklere sahip modellerin çoğunlukla yüzde 60 ÖTV dilimine girdiği görülüyor.

Togg'un fiyatına yaklaşan araçların Uzak Doğulu olmaları ise dikkat çekiyor.

Öte yandan, Togg dört tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonunu da satışa sunacak. Bu aracın motor gücü 298 kW olacağından ÖTV'si de yüzde 60 ÖTV diliminde yer alacak.


Geri Dön