18 / 04 / 2024

TOKİ, 2016 yılında rekor kırarak 64 bin konut üretti!

TOKİ, 2016 yılında rekor kırarak 64 bin konut üretti!

TOKİ Başkanı Turan, Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Şehir ve Medeniyet Sempozyumu”na katıldı.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ'nin 1984'te kurulduğunu hatırlatarak, "2002'ye kadar 18 yılda 43 bin konut üretmiş bir idareden aynı yasayla son 14 yılda 740 bin konut üreten bir idareye geçti. Sadece 2016 yılında rekor kırarak 64 bin konut ürettik." dedi.


Medeniyet ve şehir kavramının önemi


Kadim ve köklü bir geçmişe sahip olan Malatya'da bu toplantının yapılmasının ayrı bir önemi olduğunu belirten Turan, Malatya'nın tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış, hem maddi hem manevi kültürel açıdan zengin bir şehir olduğunu söyledi.


Medeniyet ve şehir kavramlarının kültürde önemli bir yer tuttuğunu aktaran Turan, "İnsan yaşamının ve ruhunun geliştiği, büyüdüğü ve beslendiği ortamlar, doğal olarak medeniyetin temellerini oluşturur. Kültürümüzde insanla medeniyetin, medeniyetle şehrin bir araya getirilmesi boşuna değildir çünkü medeniyet insanın hem maddi hem de manevi boyutunda olgunlaşmasını sağlayan bir iklimi oluşturur." diye konuştu.


Turan, bütün şehirleriyle mutluluğu elde etmek için birbirlerine yardım eden bir milletin erdemli ve mükemmel bir millet olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:


"İnsanlarının maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılandığı, çevresel ve estetik değerlere dayalı mekanların üretildiği, insanın mutlu ve huzurlu olduğu yaşam alanlarının üretilmesi sanırım hepimizin ortak gayesidir. Gelişen ve değişen şehirlere, ekonomik gelişmişliğe ve yaşam tarzına bağlı olarak daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarının oluşturulması için büyük çabalar sarf ediliyor. Üniversitelerde bilim adamları, belediyeler, mühendis-mimarlar, bizim gibi bu iş için görevlendirilmiş kamu kuruluşları, hep iyisini ve daha güzelini yapma peşindedirler. İnsanı merkeze alan, farklı kültürleri kaynaştırabilen, farklı ekonomik katmanların oluştuğu, kent dokusunun korunduğu, çevrenin gözetildiği, her yaşa her gruba alternatifler sunabilen doğru planların projelerin peşindeyiz. Yüksek katlı modern binalar ve dev kuleler bugün büyük şehirlerin gerçeği olmakla birlikte, özlenen bir kentsel ortamı göstermiyor. Kadim kültürümüzde yüksek binanın ölçütü, ağaçların boyu kabul edilirken bugün geldiğimiz noktada yüksek katlı dev binalar özellikle büyükşehirler için cazip hale gelmiştir."


İnsan fıtratına uygun kentler


Kentlerin sadece kalabalıkların barındığı yerler olmaması gerektiğine işaret eden Turan, "İnsan fıtratına uygun kentsel mekanların üretildiği, insanın manevi boyutunun da düşünüldüğü ve dikkate alındığı şehirler olmalıdır. Konut, insanların barınma ve yaşam alanı olarak kullandığı, bireylerin yaşamsal ihtiyaçlarını giderdikleri, sosyal ilişkilere girdikleri temel bir yaşam boyutudur. Onun için konutun, ailenin yaşam kalitesi açısından asgari niteliklere ve yeterliliklere sahip olması gerekmektedir." diye konuştu.


Bir yılda 64 bin konut


Konutun, eğitim, güvenlik, sağlık, çalışma hayatı, sosyal yaşam, sosyal ilişkiler gibi diğer yaşam boyutlarını da doğrudan etkilediğine dikkati çeken Turan, şunları kaydetti: "TOKİ olarak son 13 yıl içinde 744 bin konut rakamına ulaştık. TOKİ, son 13 yılda, dünyada örneği olmayan, Anadolu'da garip gureba, konuta erişmesi mümkün olmayan yüz binlerce aile için barınma alanı sağlamıştır. İnşallah bundan sonra söylediğimiz medeniyet tasarrufuna uygun şehirler inşası konusunda daha ciddi çabalar ortaya koyuyoruz.  TOKİ  1984'te kurulmuş. 2002'ye kadar 18 yılda 43 bin konut üretmiş bir idare, aynı yasayla son 14 yılda 740 bin konut üreten bir idareye geçti. Sadece 2016 yılında rekor kırarak 64 bin konut ürettik. Bunların yeterli olduğunu söylemiyorum. TOKİ’nin 2023 hedefi bir milyon 200 bin konut. TOKİ şu anda ülkemizin yüzlerce şantiyesinde konut inşasına devam ediyor. Bizim şu anda 3 temel konseptimiz var. Son 2,5 yıldır yatay mimariyi esas alan yöresel mimarları gözeten ve mahalle kültürü kavramını gözetmeye çalıştığımız, yani esnafın olduğu, geleneksel kültürümüzdeki gibi binaların altında küçük esnafın olduğu model projeler olacak. Şehirler insanların, çocukların ve genç nesillerin gelecek tasavvurunu belirler. Çocuklarımıza ve gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı kentler ve konutlar bırakmak için daha büyük çaba sarf etmeliyiz."


TOKİ Haber 




Geri Dön