26 / 04 / 2024

TOKİ Çeşme Evleri'nin planı askıya çıktı!

TOKİ Çeşme Evleri'nin planı askıya çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin yürütmesini durdurduğu, TOKİ’nin Çeşme ilçesi Reisdere’de yüzde 500 inşaat yoğunluğu artışıyla yapmak istediği dört katlı konut projesini askıya çıkardı.



Bakanlık, mahkeme kararına rağmen imar sürecini devam ettiriyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan planla ilgili şu açıklamaya yer verildi: “İzmir ili, Çeşme ilçesi, Reisdere Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti  TOKİ  Başkanlığı adına kayıtlı 2557 ve 1169/1 numaralı parselleri kapsayan alanda hazırlanan 18. madde uygulaması, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre 04.11.2014 tarih ve 17590 sayılı bakanlık makamı oluru ile imar uygulaması sorumluluğunun talep eden kurumda kalması kaydıyla  onaylanmıştır.” Plan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesi ve ilan panosunda 30 gün boyunca askıda kalacak.


Yoğun yapılaşma içeren planlarla ilgili  İzmir  Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonucu İzmir 3. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Mahkeme, dört katlı yapılaşmanın Çeşme’deki iki katlı konut geleneğine aykırı olduğu, nüfus yoğunluğu artışının bölge içindeki doku dengesini bozacağı gerekçeleri başta olmak üzere planın planlama esasları, şehircilik ilkeleri, plan tekniği, yürürlükteki imar mevzuatı hükümleri ve kamu yararına uygun olmadığına hükmetmişti. TOKİ’nin İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itiraz ise oybirliğiyle reddedilmişti.


TOKİ tarafından yakın zamanda çalışmalarına başlanacak proje iki etaptan oluşuyor. Birinci etap olarak belirlenen alanda 550 adet konut, 1 adet 600 kişilik cami ve 2 adet büfe yer alıyor. Projenin ikinci etabında ise 603 adet konut, 4 adet büfe, birer adet 32 derslikli ilköğretim okulu, 32 derslikli lise ve 600 kişilik cami bulunuyor.


Zaman


Geri Dön